Elävät robotit osaavat nyt lisääntyä tavalla, mikä on kasveilla ja eläimillä ennenkuulumatonta – katso videolta, miten se tapahtuu

Yhdysvaltalaistutkijoiden mukaan maailman ensimmäiset elävät robotit osaavat nyt myös lisääntyä – tavalla, jota ei aiemmin ole nähty kasveilla tai eläimillä. Xenoboteiksi nimetyt elävät robotit on luotu afrikankynsisammakon (Xenopus laevis) sikiöiden kantasoluista.

Kantasolut ovat soluja, jotka pystyvät jakaantumaan ja erilaistumaan toisenlaisiksi soluiksi. Sammakon sikiöistä otettujen kantasolujen annettiin hautoa, minkä jälkeen supertietokone alkoi jakaa niitä uudelleen. Geenejä ei kuitenkaan muokattu.

Xenobotit voivat esimerkiksi liikkua ja parantaa itseään. Aiemmin tutkijat olivat havainneet xenobottien lisääntymisen olevan mahdollista, mutta se oli hyvin harvinaista eivätkä jälkeläiset selvinneet solujen ollessa pyöreitä.

Supertietokone oli testannut miljardeja eri solujen muotoja ja päätynyt C-kirjaimen muotoon.

Pac Man -videopelihahmoa muistuttavat xenobotit alkoivat pyörimällä haalia ”suuhunsa” satoja kantasoluja, joista muutaman päivän jälkeen syntyi uusia xenobotteja.

Tätä kutsutaan kineettiseksi eli liikkeen avulla lisääntymiseksi. Molekyylit voivat lisääntyä sen avulla, mutta kasveilla ja eläimillä se on ollut ennenkuulumatonta.

Robotti, organismi vai molempia?

Vermontin yliopiston tutkijat esittelivät xenobotit ensimmäistä kertaa vuoden 2020 tammikuussa. Tuolloin tutkijat kuvailivat niitä täysin uudeksi elämänmuodoksi. Ajatuksena on, että ihminen voi määrittää, miten haluaa näiden solujen toimivan.

Xenobotit poikkeavat monella tapaa siitä, miltä me yleensä ajattelemme robotin näyttävän. Ne eivät ole mekaanisia, eivätkä ne rakennu metallista ja sähköjohdoista. Niitä kuvaillaankin biologisiksi koneiksi.

– Ei ole kyse siitä, mistä robotti on rakennettu, vaan mitä ne tekevät, eli työskentelevät ihmisen puolesta, sanoo tutkimusryhmän johtaja, professori Josh Bongard.

Xenobotit ovat yhä hyvin alkeellisella tasolla, mutta tutkijat toivovat tulevaisuudessa pystyvänsä tällä tavoilla muuttamaan kasvaimia normaaliksi kudokseksi, parantamaan kehon vaurioita tai jopa kumoamaan vanhentumisen.

Tällä hetkellä xenobottien suurin hyöty on kuitenkin niiden tuottama lisätieto solujen toiminnasta.

Lue myös:

    Uusimmat