Elämä kulkee seitsemän vuoden sykleissä: Tämän ikäisinä kohtaamme rajuimmat kriisimme

Tämänhetkiseen kulttuuriimme kuuluu käydä sotaa vanhenemista ja ikääntymistä vastaan. Silti jokaiseen ikävaiheeseen kuuluu erityisiä ja ominaisia asioita, joista nauttiminen tekee elämästä helpompaa.

Itävaltalaisen filosofi Rudolf Steinerin (1861–1925)mukaan ihmiselämä rytmittyy seitsemän vuoden jaksoihin. Steinerin mukaan noin 35 vuoden iässä ihmisen elämänvoima kääntyy dramaattisesti poispäin fyysisestä ruumista. Alamme enenevässä määrin kehittää sisäistä maailmaamme ja henkistä elämäämme. Vanhemmiten aikaa kuluu vähemmän nuorekkuuden säilyttämiseen, kun energiaa vievät viisauden kasvattaminen ja henkisen yhteyden luominen maailmankaikkeuteen.

Lapsuus ja nuoruus

Ensimmäisinä elinvuosinamme heräämme elämään ja kasvamme hiljalleen yksilöllisyyteen. 7–14-vuotiaina hormonitoiminta muuttuu ja ruumis alkaa kehittyä nopeasti. Kehomme taistelee lastentauteja vastaan, ja samalla immuniteettijärjestelmä kehittyy. Ruumiillinen terveys on erinomainen, energiaa riittää ja valmistaudumme astumaan seuraavaan suureen elämänvaiheeseen.

14–21-vuotiaana tunteet ovat myllerryksessä ja hallitsevat meitä. Koko vaihetta hallitsee tunneulottuvuus. Rakastumme, lakkaamme rakastumasta, luomme ja katkaisemme ihmissuhteita. Emme välttämättä ymmärrä kaikkia voimia, jotka piiskaavat meitä eteenpäin.

Leikittelystä vastuuntuntoon: Vuodet 21–28

Itsenäisyys, innostus ja leikittely, usein suorastaan hillittömyys kuuluvat ikäkauteen. Olemme täynnä nuoruuden elinvoimaa ja harvoin mietimme terveyttä tai fyysistä vahingoittumista. Tulemme tietoisemmiksi lahjoistamme ja kyvyistämme. Alamme pikkuhiljaa "laskeutua maahan" ja tiedostaa kykyä ja vastuutamme.

Kukoistus: Vuodet 28–35

Ruumiilliset ja älylliset voimamme ovat huipussaan. Myös luut ovat nyt tiheimmillään ja vahvimmillaan, sillä suurin osa meistä alkaa menettää luumassaa 35 ikävuoden jälkeen yhden prosentin vuosivauhtia.

Juuremme ovat mahdollisimman tukevasti kiinni elämässä ja maailmassa. Suurin osa on jo oivaltanut omat vahvuutensa ja lahjansa. Olemme sitoutuneita menemään eteenpäin ja toteuttamaan maallista kunnianhimoamme. Haluamme olla parhaita ja olemme valmiita kilpailemaan paikasta ja asemasta maailmassa. Janoamme tietoa, luemme, opiskelemme ja etsimme älyä haastavia tehtäviä.

Haasteiden ja kriisien aika: Vuodet 35–42

Kun kaikki on sujunut mukavasti ja noususuuntaus vaikuttaa katkeamalta, kupla puhkeaa. Kohtaat pettymyksiä ja kriisejä. Terveys voi pettää, voit kohdata avioeron tai taloutesi voi romahtaa. Joudut kyseenalaistamaan elämäsi suuntaa, arvoja ja malleja.

Huomaamme rajamme, emmekä ole enää yhtä itsevarmoja kuin ennen. Käännymme jo poispäin materialistisesta elämänkatsomuksesta. Asioiden tärkeysjärjestys alkaa muuttua, sillä tilalle alkavat tulla kevyempien arvojen arvostus.

Vaikutusvaltaa: Vuodet 42–49

49 vuoden ikää lähestyessämme näemme lasten lentävän pesästä ja itsenäistyvän. Se vapauttaa. Samalla alalle miettiä, mitä haluamme tehdä loppuelämällämme.

Tässä elämänvaiheessa luovuutemme ja mielikuvituksemme kehittyy. Se auttaa lähtemään vaikka uuteen suuntaan tai ammattiin.

Voimistuva näkemys: Vuodet 49–56

Viisikymmenvuotislahjaksi saamme innoitusta ja oivallusta. Taidon ja voiman aikaa, jolloin sinut otetaan vakavasti ja huout voimaa ja arvovaltaa.

Jos olet pitänyt huolta terveydestäsi, myötätuuli on luonasi. Mutta jos olet laiminlyönyt hyvinvointiasi, saatat tässä iässä alkaa hämmentyä ikääntymisestä. Riski on, että takerrut kuvitteelliseen, jo kadonneeseen nuoruuteen.

Tienristeys: Vuodet 56–63

56-vuoden ikä on Steinerin mukaan merkittävä käännekohta elämässä. Jos olet elänyt materialistista elämää ja kieltänyt henkisen puolesi, voit olla elämää mullistavan kriisin edessä 56–58-vuotiaana. Jos taas olet antanut sisäisen luonteesi johdattaa tietäsi tähänkin asti, olet nyt rennompi ja tyynempi kuin koskaan.

Epätietoisuus elämänsuunasta voi laukaista vakaviakin kriisejä. Suhtaudu niihin myötätuntoisesti ja vakavasti ja jatka eteenpäin.

Hyvinvoinnin levittämisen aika: Vuodet 63–70

Onnen, arvokkuuden ja mahdollisuuksien aika. Suuren voiman ja palkitsemisen aikaa, jolloin halutaan antaa hyvää takaisin perässä tuleville, jotka ovat edelleen kiinni elämän haasteissa.

Pohdinnan aika: Vuodet 70+

70. ikävuodesta eteenpäin aika on oman itsen aikaa. Nyt on aikaa pohtia kulunutta elämää, miettiä menneitä ja kokea nykyhetken rikkaus.

Elämän todellinen kauneus ei näyttäydy ennen kuin olemme henkilökohtaisesti kokeneet rakkauden ja hyvyyden taustavoimat, jotka pyrkivät antamaan meille jokaiselle tyydytyksen ja täyttymyksen.


AVA on myös InstagramissajaTwitterissä! Käyttämällä twiitissäsi hashtagia #avatv viestisi voi päästä telkkariin.Tykkää AVAsta myös Facebookissa!


AVA / Siiri L'Ecuyer

Lähteenä käytetty: Susan West Kurz ja Tom Monte: Herätä kauneutesi – Hyvinvointia luonnosta Dr. Hauschkan tapaan

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat