Eläketurvakeskus: Joka viides valitsee osittaisen vanhuuseläkkeen

Tuoreet tutkimustiedot paljastavat - suomalaiset eivät tiedä tulevan eläkkeensä määrää 9:17
Tuoreet tutkimustiedot paljastavat - suomalaiset eivät tiedä tulevan eläkkeensä määrää.

Eläketurvakeskuksen tutkimuksen mukaan miehet valitsevat osittaisen eläkkeen useammin kuin naiset.

Osittaisen vanhuuseläkkeen valitsee siihen oikeutetuista vuosittain joka viides, kertoo Eläketurvakeskuksen (ETK) tuore tutkimus.

Osittainen vanhuuseläke tuli mahdolliseksi vuonna 2017. Eläkepäiviensä aloitusta varhaistaa vuosittain yli 10  000 suomalaista.

– Vuosina 2017–2020 yli 47  000 henkilöä käytti tätä mahdollisuutta, ETK:n ekonomisti Satu Nivalainen kertoo tiedotteessa.

Osittaisen vanhuuseläkkeen voi aloittaa 61-vuotiaana. Tämä on myös yleisin ikä aloittaa osittaiseläke.

Miehet valitsevat osa-aikaeläkkeen useammin kuin naiset.

Reilut 70 prosenttia töissä ennen osittaiseläkettä

Reilut 70 prosenttia osittaisen vanhuuseläkkeen valinneista oli työssä ennen eläkkeen aloittamista, tiedotteessa kerrotaan. Työttömyys liittyy lähes neljännekseen aloitetuista eläkkeistä.

40 prosentilla eläkkeen varhennettuna aloittaneista on takanaan 35–40 vuoden työura ja 30 prosentilla ainakin 40 vuoden työura, tiedotteessa kerrotaan.

Suurin osa työssä olleista osittaisen eläkkeen ottaneista jatkaa töissä eläkkeen ohella.

Yrittäjät ottavat osittaisen eläkkeen muita aktiivisemmin. Vajaat 15 prosenttia eläkkeen varhentajista on taustaltaan yrittäjiä ja noin 80 prosenttia palkansaajia.

Osittaisen eläkkeen ottaminen on julkisella sektorilla harvinaisempaa.

Osittaisella eläkkeellä entistä pidempään

Vuonna 2020 osittainen eläke aloitettiin keskimäärin 29 kuukautta ennen vanhuuseläkeikää. Vuonna 2017 vastaava luku oli 22 kuukautta.

Osa kasvusta selittyy sillä, että alin vanhuuseläkeikä on noussut samaan aikaan, kun osittaisen vanhuuseläkkeen alaikäraja on pysynyt 61 vuodessa.

– Koska eläkeikä nousee edelleen, näyttää siltä, että osittaisella vanhuuseläkkeellä ollaan jatkossa entistä pidempään, Nivalainen arvioi tiedotteessa.

Osittaisen vanhuuseläkkeen voi ottaa myös lykättynä, vanhuuseläkeiän täyttymisen jälkeen. Mahdollisuutta hyödyntää vuosittain vain alle kaksi prosenttia siihen oikeutetuista.

Työuran aikana kertyneestä eläkkeestä on mahdollisuus nostaa osittaisella vanhuuseläkkeellä joko neljännes tai puolet. Eläkkeen nostaminen puolikkaana on ylivoimaisesti suosituin vaihtoehto.

Osittainen vanhuuseläke on keskimäärin 810 euroa ennen veroja. Mediaani on 720 euroa.

Tutkimus perustuu ETK:n rekisteritietoihin. Tiedot kattavat ne suomalaiset, jotka aloittivat osittaisen vanhuuseläkkeen vuosina 2017–2020 ja ne, joiden olisi ollut mahdollistaa aloittaa eläke.

Osittainen vanhuuseläke korvasi osa-aikaeläkkeen vuoden 2017 eläkeuudistuksessa.

Lue myös:

    Uusimmat