Osittainen varhennettu vanhuuseläke kasvattaa suosiotaan

Työeläkevakuutusyhtiö Ilmarisen mukaan osittainen varhennettu vanhuuseläke, eli ove, on nostanut merkittävästi suosiotaan.

– Ove-hakemuksia tuli Ilmariseen syyskuussa 80 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Lokakuussa tahti on kiihtynyt entisestään, ja kuun puoliväliin mennessä Ilmariseen oli tullut jo yli 1 000 ove-hakemusta. Määrä on lähes kymmenkertainen viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna, kerrotaan Ilmarisen verkkosivuilla.

Taustalla vaikuttaa erityisesti korkeasta inflaatiosta johtuva poikkeuksellisen suuri työeläkeindeksin korotus.

61 vuotta täyttäneille

Työeläkeyhtiö Varma on kertonut , että jos eläkkeelle jäävä työntekijä haluaa hyötyä vuodenvaihteen indeksikorotuksesta, on eläkkeen alettava viimeistään 1.12.2022.

– Osittaista vanhuuseläkettä ei voi hakea takautuvasti. Jos eläkkeen haluaa alkavan tämän vuoden puolella, hakemus tulee toimittaa Varmaan viimeistään marraskuussa, eläkepalvelujohtaja Tarja Syvälä kertoi aiemmin tässä kuussa Varman verkkosivuilla.

61 vuotta täyttäneiden on mahdollista alkaa ottaa osittaista varhennettua vanhuuseläkettä, jonka nostamisen yhteydessä voi jatkaa työn tekoa tavallisesti.

Osittainen vanhuuseläke antaa mahdollisuuden nostaa työuran aikana kertyneestä eläkkeestä joko 25 prosenttia tai 50 prosenttia. Eläkkeen nostaminen puolikkaana on paljon suositumpi vaihtoehto.

Ensi vuodeksi työeläkkeisiin odotetaan jopa 6,8 prosentin indeksikorotusta.

Eläkettä pienentävä vaikutus

Eläketurvakeskuksen tilastojen mukaan 25 prosentin osuuden valinneiden osittaisen varhennetun vanhuuseläkkeen määrä oli keskimäärin viime vuonna 417 euroa kuukaudessa ja 50 prosentin osalta 803 euroa kuukaudessa. 6,8 prosentin korotus kasvattaisi 25 prosentin eläkettä yli 440 euroon kuukaudessa. 50 prosentin eläke nousisi korotuksen myötä yli 850 euroon kuussa.

Jos harkitsee osittaisen vanhuuseläkkeen käyttöönottoa, on tärkeää ottaa huomioon sen eläkettä pienentävä vaikutus. Maksuun otettua eläkkeen 25 tai 50 prosentin osaa vähennetään pysyvästi 0,4 prosenttia jokaiselta kuukaudelta ennen omaa varsinaista vanhuuseläkeikää. Pienennys jää eläkkeeseen koko loppuelämäksi.

Lisäksi on syytä huomioida verotuksen vaikutus eläkkeeseen. ETK:n mukaan osittainen vanhuseläke lasketaan alkamista edeltävän kalenterivuoden loppuun mennessä kertyneestä eläkkeestä.

Eläkeliitto: Joka kolmas nainen elää alle 1 250 euron eläkkeellä, eikä talvesta selvitä ilman ongelmia 0:45
Eläkeliitto: Joka kolmas nainen elää alle 1 250 euron eläkkeellä, eikä talvesta selvitä ilman ongelmia

Lue myös:

    Uusimmat