Eläkeläiset kohtaavat maaseudulla enemmän toimeentulovaikeuksia kuin kaupungeissa, mutta ovat silti yhtä tyytyväisiä elämäänsä – syy voi löytyä maaseudun elämäntyylistä

Eläketurvakeskuksen kyselytutkimuksesta ilmenee, että maaseudulla asuvien eläkeläisten tulot ovat selvästi kaupungeissa asuvia matalammat. Tästä huolimatta maaseudun eläkeläiset eivät ole elämäänsä sen tyytymättömämpiä kuin kaupunkilaisetkaan.

Maaseudulla elävistä eläkeläisistä joka viides on pienituloinen, ja peräti joka toinen saa kansaneläkettä työeläkkeen rinnalla. Kaupunkilaiseläkeläisistä pienituloinen on joka kymmenes, ja kansaneläkettä saa joka neljäs.

Kyselyn mukaan maaseudulla koetaan vaikeuksia toimeentulossa kaupunkilaisia useammin. 

Maaseudulla 40 prosenttia eläkeläisestä kertoo, ettei rahaa jää välttämättömien menojen jälkeen. Kaupunkilaisten kohdalla vastaava luku oli 33 prosenttia.

  • Maaseudulla joka viides eläkeläinen on pienituloinen. Kaupungeissa vastaava osuus on yksi kymmenestä.
  • Pienituloiseksi on tutkimuksessa laskettu eläkeläiskotitaloudet, joiden tulot verojen jälkeen henkeä kohti ovat alle 1 000 euroa kuukaudessa.
  • Se on noin 50 % suomalaisten käytettävissä olevasta mediaanitulosta.
  • Maaseudun eläkeläiset ovat kuitenkin yhtä tyytyväisiä elämäänsä kuin kaupunkien eläkeläiset.

Lähde: Eläketurvakeskus

Eläketurvakeskuksen mukaan maaseudulla toimeentulovaikeudet kohdistuvat kaupunkeja yleisemmin lääke- ja asumismenojen kattamiseen.

– Asumismenojen kattamisen vaikeus on hieman yllättävää, sillä maaseudulla asumismenot ovat kaupunkeja pienemmät. Maaseudun eläkeläisten tulot ovat kuitenkin niin paljon kaupunkilaisia pienemmät, että asumismenojen kattaminen ja toimeentulo yleensäkin koetaan vaikeammaksi, kertoo ekonomisti Satu Nivalainen Eläketurvakeskuksesta.

Maaseudun eläkeläiset ovat kaupunkilaisia tyytymättömämpiä taloudelliseen tilanteeseensa, mutta eivät niin paljoa kuin tuloeroista voisi päätellä.

– Käytännössä maalla tullaan kaupunkeja paremmin toimeen pienillä tuloilla. Taustalla voivat olla suurempi omavaraisuus ja erilaiset kulutustottumukset, kertoo Nivalainen.

Omistusasumisella yhteys elämäntyytyväisyyteen

Eläketurvakeskuksen kyselyn perusteella maaseudun eläkeläiset ovat toimeentulovaikeuksista huolimatta elämäänsä aivan yhtä tyytyväisiä kuin kaupunkilaisetkin. Asteikolla 1-10 kyselyyn vastanneet eläkeläiset arvioivat elämäntyytyväisyytensä keskimääräisesti olevan seitsemän.

Eläketurvakeskuksessa arvellaan, että se selittyy maaseudun elämäntyylillä, joka voi kompensoida taloudellisia ongelmia. Tutkimus osoitti esimerkiksi omistusasumisen olevan yhteydessä elämäntyytyväisyyteen.

– Omistusasunto luo taloudellista turvaa ja elämän ennakoitavuutta, mikä lisää tyytyväisyyttä elämään. Erityisesti näin on, jos asumismenot ovat kohtuulliset ja asunto on suhteellisen hyväkuntoinen, kertoo ekonomisti Kati Ahonen Eläketurvakeskuksesta.

Eläketurvakeskuksen laaja tutkimus perustuu syksyllä 2017 kerättyyn kyselyyn, johon vastasi 2 909 eläkkeensaajaa. Vastaajat olivat 55–85-vuotiaita vanhuus-, työkyvyttömyys- tai osatyökyvyttömyyseläkeläisiä.

Lue myös:

    Uusimmat