Eläkeläinen Heikki liikkuu aktiivisesti vaivoista huolimatta – tämän takia liikunta olisi tärkeää erityisesti senioreille

Eläkeläinen Heikki liikkuu aktiivisesti vaivoista huolimatta – tämän takia liikunta olisi tärkeää erityisesti senioreille 8:57
Mitä ikäihmisten sairauksia voidaan ennaltaehkäistä liikunnan avulla ja miten liikuntaharrastuksesta voisi innostua siinä määrin, että siitä tulisi vakiintunut tapa.

Mistä löytää innostus liikuntaan, jos iän tuomat kolotukset ja rajoitteet vaivaavat?

Liikunta on tärkeää kaikenikäisille, mutta erityisesti ikäihmisille.

– Kun kunto alkaa vähän heiketä, tulee sairauksia ja useimpien sairauksien kanssa liikunta on hyväksi. Tietysti kannattaa lääkärin kanssa keskustella sopivista muodoista ja intensiteetistä, emeritusprofessori Pekka Puska kertoo Huomenta Suomen haastattelussa.

Puskan mukaan yleisimmät syyt ikäihmisillä liikkumiseen ovat kunnon ylläpitäminen, terveyden edistäminen sekä hyvä seura ja mieli.

Katso yllä olevalta videolta, mitä ikäihmisten sairauksia voidaan ennaltaehkäistä liikunnan avulla ja miten liikuntaharrastuksesta voisi innostua siinä määrin, että siitä tulisi vakiintunut tapa.

Heikki löysi itselleen sopivat lajit sairauksista huolimatta

Eläkeläinen Heikki Savolainen kertoo käyvänsä muutaman kerran viikossa uimassa sekä kuntosalilla. Tämän lisäksi aktiivinen mies osallistuu myös ohjattuun ryhmäliikuntaan kerran viikossa.

– Odotan valtavasti kauniita ilmoja, että saa polkupyörän otettua esille, Savolainen kertoo.

Savolaisella on useita sairauksia, mutta ne eivät miehen itsensä mukaan rajoita liikkumista juuri laisinkaan.

– Mulla ei niin kauhea tarve ole tulostavoitteisiin. Liikun sen verran, kun tuntuu mukavalta ja kivalta. Sitten kun alkaa kyllästyttää tai tuntua huonommalta, siirrän jatkoliikunnat seuraavaan päivään.

Omat mieluisat lajit ovat löytyneet Savolaiselle melko luonnostaan.

– Mulla on huonot jalat ja verenkierto, joten käveleminen tai hiihtäminen eivät meinaa oikein onnistua. Liikunnassa ja aktiviteeteissa on hienoa se, että on vaihtoehtoja.

Savolainen kertoo, että liikunnan myötä kaikkien muidenkin arkiaskareiden tekeminen on helpottunut huomattavasti, kun lihakset ja nivelet toimivat hieman eri tavalla.

Liikunnan tuomat sosiaaliset kontaktit

Pekka Puskan mukaan liikunnan tuomaa hyvää mieltä ei sovi missään nimessä aliarvioida – ja onhan liikunta käytännössä ilmainen lääke ihmisille.

Liikunta nimenomaan ystävien kanssa voikin tehdä erityistä hyvää.

– Kannattaa kutsua ystäviä kotiin jumppaamaan tai lähteä yhdessä lenkille, Puska ehdottaa.

Myös Savolainen nostaa esille sosiaalisen vuorovaikutuksen tärkeyden.

– Uimahallin saunakeskustelut ovat hyvin tärkeitä, samoin kuin kuntosalilla pukukoppikeskustelut. Se antaa valtavasti mielenvirkeyttä, Savolainen kertoo.

Katso myös: Eläkeläinen Tarja kertoo: Nämä asiat pelottavat ikäihmisiä!

Eläkeläinen Tarja kertoo: Nämä asiat pelottavat ikäihmisiä! 1:28
Eläkeläinen Tarja kertoo: Nämä asiat pelottavat ikäihmisiä!

Lue myös:

    Uusimmat