Eläinten viikolla murretaan kissamyyttejä: Lue yhdeksän harhakäsitystä kissoista

Lokakuun neljäs päivä pukeudutaan pinkkiin, mutta myös juhlistetaan Maailman Eläinten päivää. Koko tuleva viikko onkin pyhitetty eläinten viikoksi, jonka teemana tänä vuonna on kissaan liittyvät myytit. Tavoitteena on purkaa yleisiä harhakäsityksiä kissoista sekä kertoa, miten kissaa hoidetaan hyvin. Oletko sortunut näihin olettamuksiin?

Eläinten suojelupyhimyksen Fransiskus Assisilaisen muistopäivänä eli Maailman Eläinten päivänä 4.10. juhlitaan ja kunnioitetaan kaikkia eläimiä – aivan kuten jokainen päivä. Maailman Eläinten päivää juhlistetaan osoittamalla ekstarakkautta sekä kunnioitusta eläimiä kohtaan noin neljässäkymmenessä maassa ympäri maailmaa.

Suomen Eläinsuojeluyhdistyksen (SEY) luotsaaman Eläinten viikon (4.10.–10.10.) teemana on tänä vuonna virheellisten kissamyyttien oikaiseminen. Kissa on Suomen yleisin seuraeläin, mutta lukuisista kissoja koskevista harhaluuloista johtuen se ei aina saa ansaitsemaansa arvostusta ja hyvää kohtelua: pahimmillaan virheelliset uskomukset vahingoittavat kissoja ja aiheuttavat niille tarpeetonta kärsimystä. On aika heittää vanhat tarut romukoppaan – lue kissatieto.fi-sivuston listaamat myytit!

Yhdeksän kissamyyttiä – et kai usko näihin?

Myytti 1: Kissalla on yhdeksän elämää

Kissalla ei ole yhdeksää elämää. Suomessa hylätään ja lopetetaan kodittomina joka vuosi arviolta jopa 20 000 kissaa. Kissa ei tule toimeen Suomen luonnossa. Eläinsuojeluyhdistyksille tuodaan kissoja, jotka ovat nälkiintyneitä ja pahasti paleltuneita. Lemmikkieläimen heitteillejättö on rikos. Jos lemmikistä joutuu luopumaan, pitää sille etsiä uusi koti. Lue myös:Älä ota ja hylkää kesäkissaa – luekoskettava runo

Myytti 2: Kissan pitää saada ainakin yhdet pennut elämänsä aikana

Joskus näin on luultu. Kissalle ei kuitenkaan ole pentujen saamisesta mitään hyötyä. Sen sijaan kissa hyötyy aikaisesta leikkauttamisesta.


Myytti 3: Kissa putoaa aina jaloilleen

Kissalla on hyvä tasapainoaisti, joten se onnistuu usein tulemaan maahan jalat edellä. Silti se voi vahingoittua pahasti. Kerrostalossa on tärkeää huolehtia, ettei kissa pääse putoamaan parvekkeelta tai ikkunanraosta. Lue myös: Kissat putoavat aina jaloilleen – totta vai tarua?


Myytti 4: Kissa kostaa pissaamalla väärään paikkaan.

Jos kissa tekee tarpeensa lattialle tai sänkyyn, jotkut luulevat sen "kostavan" omistajalleen. Se ei pidä paikkaansa. Kissa ei ymmärrä aiheuttavansa mielipahaa, eikä se myöskään osaa kostaa. Vääriin paikkoihin pissaileva kissa voi olla sairas tai stressaantunut, ja se pitää aina käyttää eläinlääkärissä tutkimuksissa. Lue myös: Kissa pissailee vääriin paikkoihin – mitä voin tehdä?


Myytti 5: Kuin kissa ja koira

Jos kaksi ihmistä ei tule toimeen keskenään, sanotaan, että ne käyttäytyvät kuin "kissat ja koirat". Kun kissan ja koiran totuttaa rauhallisesti toisiinsa, ne voivat jopa ystävystyä. Samassa kodissa on syytä pitää vain sellaisia eläimiä, jotka suhtautuvat toisiinsa rennosti ja luottavaisesti. Lue myös: Lapset ja lemmikit saman katon alla – ohjeita leppoisaan yhteiseloon


Myytti 6: Itsenäinen kissa

Kissaa pidetään usein itsenäisenä ja riippumattomana eläimenä. Jotkut luulevat, ettei kissa kiinny ihmisiin, vaan paikkoihin. Oikein ja reilusti kohdeltu kissa kiintyy omistajiinsa lujasti. Kaikki kissat eivät viihdy sylissä, mutta kaikki kotikissat kaipaavat ihmisen seuraa ja huolenpitoa. Lue myös: Tästä tiedät, rakastaako kissasi sinua!


Myytti 7: Kissa levittää tauteja

Joskus kuulee, että kissaa sanotaan likaiseksi eläimeksi, joka levittää tauteja. Kissa ei ole sen likaisempi kuin mikään muukaan eläin. Kädet on kuitenkin syytä pestä, kun on esimerkiksi siivonnut kissan hiekkalaatikon. Lue myös: Apua, karvapalloja! Miksi kissa kakoo?


Myytti 8: Kissa syö kalaa ja juo maitoa

Monet ajattelevat, että kissalle parasta ravintoa ovat maito ja kala. Moni kissa pitääkin maidon mausta, mutta sen juominen voi aiheuttaa vatsakipua ja ripulia. Kissan vatsa ei kestä maidon sisältämää laktoosia. Kalaa kissalle on hyvä antaa korkeintaan kerran viikossa. Liika kalansyönti voi johtaa kissan sairastumiseen. Järvestä kalastettu kala on lisäksi kypsennettävä. Raa'asta järvikalasta voi saada lapamadon. Lue myös: Kissanpennun ruokinta vaatii malttia ja ruokalusikoita – lue vinkit


Myytti 9: Musta kissa aiheuttaa epäonnea

Aikaisemmin luultiin, että, musta kissa aiheuttaa epäonnea. Kissan värillä ei ole mitään tekemistä onnen tai epäonnen kanssa. Voi jopa olla, että musta kissa on hiukan rauhallisempi luonteeltaan kuin muunvärinen. Turkin mustan värin aiheuttaa melaniini, joka vaikuttaa myös luonteeseen. Kissan luonnetta ei kuitenkaan voi päätellä pelkästään turkin värin perusteella. Lue myös: Älä tuomitse kissaa värin perusteella – sorrutko sinä näihin ennakkoluuloihin?


Materiaalin asiantuntijoina ovat toimineet tiedetoimittaja, tietokirjailija ja tutkija Helena Telkänranta sekä ELT, Dipl. ABVPF, kissasair. erik Suvi Pohjola-Stenroos.

Lue lisää hurmaavia kissafaktoja:


AVA

Lähteet: Kissatieto.fi (sivustolle on koottu uusinta tutkittua tietoa kissasta ja sen hoidosta), Sey.fi, Wikipedia

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat