Eläinsuojelujärjestöjä pettyneitä, koska turkistarhaus saa jatkua: "Kyllä moderni eläinsuojelulaki tähtäisi sen lopettamiseen"

Parempaa eläinsuojelua 8:32

Maa- ja metsätalousministeriö julkisti eilen tuoreen lakiesityksensä eläinten hyvinvointia koskien.

Tuore lakiesitys pyrkii parantamaan tuotantoeläinten oloja paremmaksi muokkaamalla niiden olosuhteita lajityypillisemmäksi. Esityksen myötä muun muassa koirille esitetään pakollista tunnistusmerkintää ja jatkuvaa juomaveden saatavuutta.

Investointituilla oloja paremmaksi

Eläinsuojelun näkökulmasta lakiesityksessä on kuitenkin vielä puutteita. Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton toiminnanjohtaja Kati Pulli kertoo Huomenta Suomessa, että kritiikkiä esitys saa siitä, että eläimiä voi edelleen pitää pitkään kytkettynä.

Keskustan kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila puolustaa lakiesitystä mainitsemalla, että esitys pyrkii muuttamaan eläinten oloja paremmaksi investointitukien avulla. Sen myötä eläinten olojen toivotaan muuttuvan paremmaksi sitä mukaa, kun uusia navettoja rakennetaan.

– Parsinavettoihin ei saa enää ensi vuodesta alkaen investointitukea, joten se tulee vähitellen poistumaan. Tämä on ainut kestävä tie.

– Mutta niitä ei kielletty. Se, että eläin pääsee liikkumaan, on minimiasia, Pulli kritisoi esitystä.

Anttilan mukaan kiellon sijaan asia haluttiin ratkasta uusien navettojen investointuilla, jotta maataloustuottajat eivät joutuisi muuttamaan nykyisiä navettojaan ja maksamaan suuria summia investoinneista.

Turkistarhaus haluttaisiin kieltää

Pulli sanoo, että erityisesti turkistarhauksen osalta lakiesitykseen ollaan tyytymättömiä.

– Turkistarhaukseen ei ole tulossa muutoksia, kyllä moderni eläinsuojelulaki tähtäisi sen lopettamiseen, Pulli avaa epäkohtia.

Anttila sanoo, että turkistarhaajat ovat Suomessa luoneet oman sertifikaatin. Hän puolustaa elinkeinoa mainitsemalla, että mikäli Suomessa ei harjoiteta turkistarhausta, se pakottaa suomalaiset ostamaan turkiksensa muualta.

– Uskon, että elinkeino on valmis kehittämään vaatimuksia. Meille kuitenkin tuodaan turkiksia huomattavasti huonommista olosuhteista. Kannattaisi miettiä mitä meille tuodaan ja millaisista oloista, Anttila puolustaa.

– Se ei pidä paikkansa, muissa pohjoismaissa on meitä paljon tiukemmat olosuhteet turkiseläinten kasvatuksessa. Kiinassakin ollaan sertifioimassa tarhoja länsimaita vastaavaan malliin, Pulli vastaa Anttilalle.

Sirkka-Liisa Anttila vielä muistuttaa Pullia siitä, että turkistarhaus on laillinen elinkeino Suomessa.

– Toistaiseksi, mutta tavoite onkin tehdä siitä laitonta, Pulli lopettaa.

Lue myös:

    Uusimmat