Mainos

Eläinsuojelugaalassa palkittu Jenni Haukio otti kantaa tuotantoeläinten kohtaloon, puheesta nousi kohu – nyt hermostuivat maaseudun ihmiset: "Kuppi on läikkynyt yli"

10:15
Maidontuottajien tänään järjestämässä tempauksessa Orawa ja Okadi aistivat pääkaupungin sykettä.

Presidentin puolison kantaaottava puhe Eläinsuojelugaalassa on saanut kotieläintilalliset reagoimaan.

Jenni Haukio palkittiin perjantaina Helsingissä järjestetyssä Eläinsuojelugaalassa Kiitos eläimiltä -palkinnolla. Eläinsuojelutyöstään palkittu presidentti Sauli Niinistön puoliso piti gaalassa kantaaottavan puheen.

Puheesta ensimmäisenä uutisoineen Iltalehden mukaan Haukio totesi, että Suomessa kuolee 70 miljoonaa tuotantoeläintä vuodessa ja, että jokainen noista eläimistä olisi halunnut elää.

– Viime kädessä näiden eläinten kohtalon – sen, millaisissa olosuhteissa nämä yksilöt ainutkertaisen elämänsä viettävät – ratkaisevat kuluttajat, siis meistä jokainen, Haukio sanoi.

– Jos kulutus ehtyy, ehtyy vääjäämättä myös tarjonta – ennemmin tai myöhemmin. Mitä useampi käyttää vaikutusvaltaansa eläinten oikeudenmukaisemman kohtelun puolesta, sitä suuremmalla todennäköisyydellä aikaansaadaan merkittäviäkin edistysaskelia – toivottavasti vielä meidän elinaikanamme.

Vastakkainasettelu pois

Sunnuntaina Haukio täsmensi puhettaan Ilta-Sanomille.

– Kuluttajat voivat ostovalinnoillaan vaikuttaa siihen, millaisissa olosuhteissa tuotantoeläimiä kasvatetaan ja miten niitä kohdellaan. Tiedän, että myös tuottajakunnassa on halua toimia saman suuntaisesti, ottaen eläinten hyvinvointitarpeet yhä kattavammin huomioon, Haukio kommentoi lehdelle.

– Keskustelua eläinten hyvinvoinnista olisi voitava käydä rakentavasti erilaisia mielipiteitä kunnioittaen, ilman vastakkainasettelua eläinten ja laillista elinkeinoa harjoittavien tuottajien välillä, Haukio sanoi.

Maaseudun ihmisiltä vastinekirje

Eilen maanantaina Maaseudun tulevaisuus uutisoi yli 1 100 maaseudun ihmisen lähettäneen vastinekirjeen presidentti Niinistölle ja rouva Haukiolle.

– Miten on mahdollista, että suomalainen kotieläintuottaja tuntuu olevan aina vaan kaiken eläinten hyvinvoinnin vihollinen, ja että nykyisin inhimillistetään eläimiä ajatuksella 'Niistä yksikään ei halunnut kuolla.' Tiedämmekö me sen varmaksi? vastineessa pohditaan.

Kirjeessä ihmetellään myös sitä, että lemmikkien epäeettinen pito jätetään lähes huomiotta.

Pettyi Haukion puheeseen

Maidontuottaja Eeva Linnainmaa kommentoi Jenni Haukion puhetta MTV Uutisille.

– Olen aika pettynyt, että niin korkeassa asemassa oleva ihminen väheksyy sitä työtä, mitä teemme eläinten hyvinvoinnin eteen, Linnainmaa sanoo.

Linnainmaa on lukenut vain Haukion puheesta uutisiin tehtyjä nostoja ja pitää niitä melko rajuina.

Hän on samaa mieltä Haukion kanssa siitä, että keskustelua eläinten hyvinvoinnista olisi voitava käydä rakentavasti.

– Jos mietitään eri tahoja, eläinsuojelujärjestöjä, ja jos suoraan puhutaan, eläinaktivisteja, niin eihän meillä ole samanlaiset päämäärät, maidontuottaja pohtii.

– Jos kaikkien päämääränä olisi se, että eläinten hyvinvointia halutaan parantaa, sitä keskustelua voitaisiin käydä helpommin. Nyt tuntuu siltä, että muiden tahojen päämäärä on se, että tuotantoeläinten pito Suomessa kielletään.

"Olemme saaneet tarpeeksemme"

Eeva Linnainmaan mukaan kotieläintilallisten reaktio Haukion puheeseen kertoo yhdestä asiasta.

– Olemme saaneet tarpeeksemme. Maataloutta on syyllistetty niin paljon. On saatu lukea siitä, miten eläimiä hakataan ja hyväksikäytetään siinä samalla ympäristöä tuhoten. Ihan kuin tekisimme sitä huviksemme, koska voimme tehdä niin, Linnainmaa sanoo.

– Nyt on kuppi läikkynyt yli. Meidän on pakko tehdä jotain. Kukaan muu ei sitä taistelua meidän puolestamme käy.

Ottanut kantaa erilaisiin epäkohtiin

Jenni Haukio kommentoi saamaansa palkintoa Twitterissä.

– Olen hyvin pettynyt tähän kommenttiin. Ketä hyödyttäisi suomalaisen ruuantuotannon alasajo? kyseli yksi twiittaaja.

– En ole missään ehdottanut "suomalaisen ruoantuotannon alasajoa", päinvastoin - useasti kannustanut suosimaan kotimaista, lähellä tuotettua ruokaa. Olen myös toivonut erilaisia mielipiteitä kunnioittavaa keskustelukulttuuria. Sellaiseen ei kuulu toisen sanomisten vääristely, vastasi Haukio.

Keskustelu jatkui. Pettymyksensä ilmaissut käyttäjä kysyi presidentin puolisolta jatkokysymyksen.

– Miten sitten pitäisi ymmärtää lausuntonne: "Kun kysyntä ehtyy, myös tuotanto ehtyy ennen pitkää"? Minun mielestäni tässä selvästi esitetään kuluttajille kehotus, jolla pyritään vaikuttamaan suomalaiseen ruuantuotantoon. Ymmärsinkö väärin?

– Kysynnän ja tarjonnan laki. Yhä useampi kuluttaja arvostaa eettisesti tuotettua, olipa kyse sitten mistä tahansa eläinperäisestä tuotteesta. Jos ja kun eläinten hyvinvointitarpeet huomioidaan yhä laajemmin, kuluttajat tämän varmasti valinnoillaan palkitsevat, Haukio vastasi.

Kiitos eläimiltä -palkintoperustelujen mukaan Jenni Haukio on ottanut julkisuudessa rohkeasti kantaa eläintenpidon erilaisiin epäkohtiin.

Haukio on puhunut ja kirjoittanut muun muassa turkistarhauksesta, tuotantoeläimistä ja eläinsuojelulain kokonaisuudistuksesta.

– Vaikka eläinten hyvinvointia huomioidaan nykyään ilahduttavasti yhä laajemmin, on epäkohtia edelleen runsaasti. Kiitos eläimiltä -tunnustus rohkaisee jatkamaan työtä niiden puolustuskyvyttömien puolesta, joilla omaa ääntä ei ole, Haukio sanoo Eläinsuojelugaalan tiedotteessa.

Kahdeksatta kertaa jaetun palkinnon myönsi Suomen Eläinsuojelu (aiemmin Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto) yhdessä Suomen viihde- ja kulttuuriyhdistyksen kanssa.

Artikkelia muokattu 5.11.2019 kello 14.15: Lisätty tietoa Jenni Haukion käymästä Twitter-keskustelusta.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja