Eläinlääkäri kertoo, kuinka vaarallista jätettä koirankakka on: "Kyllähän niissä on taudinaiheuttajia"

Eläinlääkäri kertoo, kuinka vaarallista jätettä on koirankakka 4:57
Eläinlääkäri Niina Murto kertoo, että koirankakassa on ulosteperäisiä patogeeneja eli taudinaiheuttajia, sisäloisien munia ja alkueläimiä.

Lumet ovat jälleen paljastaneet lumen alta pilkottavat koirankakkajätökset.

Kevät on jo pitkällä. Samoin myös jokavuotinen tunteita nostattava keskustelu lumen alta paljastuvista koirankakoista. Moni pitää haisevia jätöksiä pakollisena kevään merkkinä, kun taas toiset joutuvat raivon valtaan nähdessään sulavien keväthankien piiloista paljastuvat pökäleet.

Järjestyslain mukaan koirien jätökset on kerättävä taajamien hoidetuilta alueilta. Sääntö koskee koiranomistajan lisäksi myös sellaista ihmistä, joka on kakkivan koiran kanssa ulkona liikkeellä. Totta on myös se, että koiran jätöksen jättämisestä voi saada 40 euron suuruisen rikesakon.

Kakassa on taudinaiheuttajia

Mutta onko koirankakoissa muuta ikävää haittaa kuin haju ja epämiellyttävä ulkonäkö jalkakäytävällä?

Eläinlääkäri Niina Murto kertoo, että toisen koiran ulosteita maistellut koira voi toisinaan joutua eläinlääkärin vastaanotolle sairastuttuaan.

– Se vähän riippuu, että mitä se syöty uloste on sisältänyt. Kyllähän niissä on taudinaiheuttajia, Murto toteaa.

Huonolla tuurilla koira voi sairastua, vaikka toisaalta koirilla on yleensä aikamoiset teräsvatsat.

– Ne syövät muutenkin ulkoa materiaalia, etteivät välttämättä yhtä helposti sairastu kuin me ihmiset, Murto muistuttaa.

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Koirankakassa on ulosteperäisiä patogeeneja eli taudinaiheuttajia, sisäloisien munia ja alkueläimiä. Koirankakka ei siis ole kovin järkevä välipala karvaturrille.

– Ulosteissa on taudinaiheuttajia ja huonolla tuurilla niistä voi sairastua, Murto sanoo.

"Voivat sairastuttaa myös ihmisen"

Erityisesti pennut ja vanhemmat yksilöt voivat herkemmin sairastua. Osa ulosteen patogeeneista voi olla myös ihmisille vaarallisia,

– Osa on sellaisia zoonooseja, jotka voivat sairastuttaa myös ihmisen, Murto kertoo.

Zoonoosit ovat tartuntatauteja, joiden aiheuttajat voivat siirtyä muista eläimistä ihmisiin. Murto kuitenkin muistuttaa, että lähes kaikissa taudinaiheuttajan on päästävä suuhun ja ruuansulatuskanavaan.

– Ei ne hengitysteitse tai mitenkään haistelemalla tartu, hän muistuttaa.

Katso myös: MTV:n pökälepartio ratsasi tienvierustat Helsingissä, Espoossa ja Tampereella: Kakkaa siellä ja kakkaa täällä – arvaatko, missä eniten?

MTV ratsasi tienvierustat Helsingissä, Espoossa ja Tampereella: Kakkaa siellä ja kakkaa täällä - arvaatko, missä eniten? 2:36

Lue myös:

    Uusimmat