El Niño näkyy myös Euroopassa – onko Suomen kylmä kesä ilmiön syytä?

El Niño -ilmiön tiedetään vaikuttavan erityisesti Etelä-Amerikan, Kaakkois-Aasian ja muiden tropiikin lähialueiden säähän. Joidenkin mukaan ilmiö voi olla myös Suomen kylmien kesien taustalla.  

El Niñolla viitataan merivirran ajoittaiseen muuttumiseen Tyynellämerellä, jossa ilmanpaine nousee ja pasaatituulet laantuvat. Tästä seuraa meren pintaveden lämpeneminen, joka ilmenee tavallisimmin 3-4 vuoden jaksoissa.

Virallisesti El Niñon katsotaan alkaneen, kun trooppisen Tyynenmeren lämpötila nousee 0,5 astetta yli pitkän ajan keskiarvon. Yleensä El Niño on voimakkaimmillaan kevään ja alkukesän aikana, jolloin Suomessa on syksy tai alkutalvi.

– Tällä hetkellä El Niño on jälleen selkeästi käynnissä ja voimistumassa. Sekä australialaiset että yhdysvaltalaiset tutkijat pitävät todennäköisenä, että El Niño -olosuhteet jatkuvat ainakin tämän vuoden loppuun asti, professori Ari Laaksonen Ilmatieteen laitokselta kertoo.

Maailmalla El Niñolla on monia mahdollisia vaikutuksia. Esimerkiksi Australiassa ja Kaakkois-Aasiassa sateisuus vähenee, lämpötila nousee, monsuunikausi myöhästyy ja maastopalojen riski kasvaa. Kaakkois-Aasiassa kuivuus yleensä myös heikentää satoja ja Etelä-Amerikassa merivesien lämpeneminen haittaa kalastajien elinkeinoa.

El Niñon vaikutus Suomeen olematon

Ilmiöllä voi kuitenkin olla yllättävimpiäkin seurauksia. Jotkut ovat pohtineet, voisiko El Niñolla olla yhteys Suomen kylmiin kesiin.

Teorian puolella ovat tilastot, joiden mukaan voimakkaampien El Niñojen aikoihin vuosina 1982-83 ja 1997-98 Suomen kesäsää oli kolmena vuotena neljästä tavanomaista viileämpi. 

Laaksonen kuitenkin sitä mieltä, että El Niñon vaikutus Suomen kesäsäähän on olematon.

– Säähän vaikuttaa enemmän se, vaikuttaako Suomeen läntinen vai itäinen ilmavirtaustyyppi. Nyt meihin vaikuttavat Atlantin matalapaineet, jolloin kesät ovat märkiä eivätkä kauhean lämpimiä. Tämä on siis ihan tyypillinen kesä, ainakin Helsingin seudulla, Laaksonen muistuttaa.  

El Niñon vaikutukset voivat tosin näkyä myös Euroopassa, sanoo Laaksonen. Vaikutukset ovat kuitenkin havaittavissa lähinnä talvella.

– Pohjois-Euroopassa saattaa olla normaalia kuivempaa ja kylmempää, Etelä-Euroopassa taas normaalia lämpimämpää ja sateisempaa. 

– Täällä asti El Ninon kaukovaikutukset ovat kuitenkin heikohkoja, ja monet muut asiat voivat vaikuttaa säätiloihin voimakkaammin, Laaksonen huomauttaa.

Lue myös:

    Uusimmat