Eksoottisia lemmikkejä tarjotaan säännöllisesti eläintarhaan – pesukarhu on kodissa täystuho

Korkeasaaren eläintarhalle tarjotaan säännöllisesti eksoottisia eläimiä, jotka ovat osoittautuneet hankaliksi lemmikeiksi.

Eläintenhoitoyksikön päällikkö Nina Trontti sanoo, että lemmikeistä tulee vuosittain useita puheluita. Näissä tilanteissa tapauskohtaisesti mietitään, mitä voidaan tehdä.

– Tilojen rajallisuuden vuoksi eläintarhat voivat vain poikkeustapauksissa antaa kodin lemmikille, Trontti kertoo.

Viime vuonna Korkeasaareen Helsinkiin lahjoitettiin esimerkiksi isokokoinen taiwaninrottakäärme sekä limoviikunaa suosikkipaikkanaan pitävä ja väriä vaihtava jemeninkameleontti.

Myös yksi tuhoa aiheuttanut pesukarhu saatiin eläintarhaan touhuamaan. Edellisvuonna puolestaan eläintarhan vieraiden ihailtavaksi saapui yöaktiivinen ja kaivamisesta tykkäävä aavikkokettu.

Osa Korkeasaareen päätyneistä lemmikeistä on sellaisia, jotka on listattu nykyisin haitallisten vieraslajien luetteloon. Esimerkiksi pesukarhu ja aavikkokettu ovat haitallisia vieraslajeja. Näitä lajeja ei saa enää tuoda Suomeen, kasvattaa, myydä eikä markkinoida.

Vieraslaji voi olla ongelma

Vieraslajiluetteloon kuuluvien eläinten omistajat voivat halutessaan pitää lemmikkinsä niiden kuolemaan saakka, kunhan eläin ei pääse karkaamaan eikä lisääntymään.

Ehtona eläimen pitämiselle on se, että eläin on ollut lemmikkinä jo ennen luettelon voimaantuloa. EU:n vieraslajiluettelo ja sitä täydentävä kansallinen luettelo tulivat voimaan viime vuonna.

Lainsäädännön tarkoituksena ei ole kiusata erikoisempien lemmikkien ystäviä, vaan suojella luonnon monimuotoisuutta ja ehkäistä haittoja.

– Vierasperäinen lemmikki saattaa muuttua haitalliseksi vieraslajiksi Suomen luontoon päästessään. Vieraslaji lisääntyy usein tehokkaasti ja voi köyhdyttää tai syrjäyttää alkuperäistä lajistoa esimerkiksi levittämällä tauteja tai loisia, sanoo neuvotteleva virkamies Johanna Niemivuo-Lahti maa- ja metsätalousministeriöstä.

Joskus, vaikkakin harvoin, Korkeasaaren eläintarhaan hylätään lemmikkejä myös omin luvin. Esimerkiksi Amazonia-talon altaaseen tiputettiin aikoinaan punakorvakilpikonnia, jotka nekin on nyt listattu haitallisten vieraslajien luetteloon. Eläimet noukittiin altaasta ja lopetettiin.

Jos hankalaksi osoittautuneesta ja vieraslajiluetteloon lukeutuvasta lemmikistä pitää päästä eroon, mutta sitä ei halua lopettaa, eläin voidaan luovuttaa uudelle omistajalle tai ottaa yhteyttä vaikkapa eläinsuojeluyhdistykseen 

Lue myös:

    Uusimmat