Mainos

EKP yllätti toimillaan: Laski ohjauskoron nollaan – "Ei ihmelääkettä Suomen taloudelle"

Euroopan keskuspankki on kertonut tänään entistä tujummista lääkkeistä talouden vauhdittamiseksi.

Alkuvuoden viesteissä taloudesta on ollut paljon mollisointuja, ja EKP:ltä on odotettu jälleen uusia toimia talouden ja matelevan inflaation vauhdittamiseksi. EKP:n tämänpäiväiset päätökset ylittivät kuitenkin markkinoiden odotukset. Pörssit Euroopassa olivat nousussa ja euromaiden valtiolainojen korot olivat laskussa. 

Erityisen kiinnostava toimi EKP:ltä oli uusi rahoituspaketti, jonka myötä pankit voivat tietyin edellytyksin lainata keskuspankilta rahaa jopa miinuskorolla. Keskuspankki saattaa siis käytännössä maksaa pankeille lainaamisesta. Pankin antolainauksesta riippuen korko voi painua reippaasti miinukselle.  

EKP päätti myös laskea korkoja laajalla rintamalla ja kasvattaa arvopaperien osto-ohjelmaansa 80 miljardiin euroon kuukaudessa nykyisestä 60 miljardista eurosta.

Osto-ohjelma laajenee nyt myös yrityslainojen puolelle. Kun keskuspankki ostaa markkinoilta arvopapereita, niitä myyviltä sijoittajilta vapautuu rahaa uusiin investointeihin. Samalla velkakirjaostojen toivotaan edelleen painavan alaspäin pitkiä korkoja ja näin tekevän investointien rahoituksesta edullisempaa.

Talletuskorko entistä syvemmälle pakkaselle

EKP päätti myös laskea pankkien keskuspankkitalletusten korkoa. Korko laskee -0,40 prosenttiin nykyisestä -0,30 prosentista. Negatiivinen talletuskorko tarkoittaa sitä, että pankit joutuvat maksamaan keskuspankkitalletuksistaan EKP:lle.  

EKP:n tarkoituksena on saada raha liikkeeseen Euroopassa, kun pankkien ei ole kannattavaa makuuttaa sitä keskuspankissa.  

Tavallinen kuluttaja huomaa keskuspankkien korkoliikkeet erityisesti asuntolainojen koroissa ja euron kurssissa lomamatkoilla.

Ekonomistiarvioiden mukaan asuntolainoissa yleiset viitekorot, euriborit, ovat pysymässä matalina vielä pitkään. Tällä hetkellä kaikki euriborit ovat negatiivisia. Asuntolaina-asiakas ei välttämättä hyödy koron laskusta. Varsinkin uusissa lainasopimuksissa on määritelty, että viitekorko ei voi laskea negatiiviseksi.

Ei ihmelääkettä taloudelle

Suomen viennin vedosta on jälleen saatu tällä viikolla huonoja uutisia. Suomen tavaraviennin arvo oli tammikuussa Tullin ennakkotilaston mukaan lähes 3,6 miljardia euroa. Viennin arvo oli kymmenen prosenttia pienempi kuin viime vuoden tammikuussa.

Mikään ihmelääke EKP:n uudet toimet eivät ole euroalueen ja Suomen taloudelle. OP:n pääekonomistin Reijo Heiskasen mukaan EKP:n toimet ovat niitä, jota keskuspankin voi ajatella tekevän tässä tilanteessa.

–Ei tämä mikään sellainen ole, että euroalueen talous lähtee tästä nyt kuin tykin piipusta, Heiskanen sanoo.

EKP on saanut viime vuosien taloustaaperruksen keskellä kritiikkiä siitä, että se on tehnyt liian vähän liian myöhään. 

–EKP ei yksin voi tätä tilannetta parantaa, kyllä siihen tarvittaisiin valtioilta yhteistyötä ja se on hakusessa, Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich toteaa.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.