EKP valmis aloittamaan uuden elvytysohjelman – korkoja saatetaan laskea jo syyskuussa

Euroopan keskuspankki (EKP) osoitti torstaina olevansa valmis koviinkin otteisiin taltuttaakseen talouden hidastumisen euroalueella. Pankki kertoo aloittavansa tarvittaessa uuden elvytysohjelman ja avaa oven auki korkojen alentamiselle.

OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen arvioi, että EKP todennäköisesti keventää politiikkaansa jo syyskuussa, ellei mitään yllättävää tapahdu. Pieni koron lasku on hänen mukaansa helpoimmin toteutettavissa.

Arvopapereiden osto-ohjelma tai muut elvytystoimet vaativat enemmän valmistelua.

– On mahdollista, että talletuskorkoa lasketaan. Se on kuitenkin se vaikuttava korko tällä hetkellä, ja se on olennaisin korko. Näillä muilla koroilla ei nykytilanteessa ole paljon merkitystä, Heiskanen sanoo.

EKP piti talletuskorkonsa –0,40 prosentissa, perusrahoitusoperaatioiden koron 0,00 prosentissa ja maksuvalmiusluoton koron 0,25 prosentissa. Perusrahoitusoperaatioiden korkoa kutsutaan yleisesti EKP:n ohjauskoroksi.

Avainkorot pysyvät ennallaan tai alemmalla tasolla vähintään ensi vuoteen

Tiedotteessaan EKP kertoo, että avainkorot pysyvät ennallaan tai alemmalla tasolla vähintään ensi vuoden alkupuoliskolle saakka ja tarvittaessa pitempään sen varmistamiseksi, että inflaatio palautuu lähemmäksi hieman alle 2 prosentin tavoitetta.

Uutta ovat sanat "tai alemmalla tasolla".

Negatiivinen talletuskorko merkitsee sitä, että liikepankit maksavat EKP:lle talletuksistaan. Jos talletukset tulisivat vielä kalliimmiksi, liikepankkien voi olettaa lainaavan rahaa mieluummin yrityksille ja kotitalouksille, mikä elvyttäisi euroalueen taloutta ja kiihdyttäisi inflaatiota.

EKP kertoo aloittaneensa toimintamahdollisuuksiensa kartoittamisen muun muassa uusien omaisuuserien ostamisen suhteen. Edelliset elvytystoimensa EKP lopetti viime vuoden lopussa. Pankki elvytti euroalueen taloutta ostamalla markkinoilta valtioiden joukkovelkakirjoja ja muita omaisuuseriä.

Inflaatio-odotukset matalalla

Viime talvesta lähtien euroalueen talousnäkymät ovat synkistyneet nopeasti, minkä vuoksi mahdolliset elvyttävät toimenpiteet ovat nousseet uudelleen tapetille. Pitempiaikaiset inflaatio-odotukset ovat laskeneet merkittävästi, ja inflaatio on hyvin matalalla.

– Näkymät käyvät huonommiksi ja huonommiksi, perusteli EKP:n pääjohtaja Mario Draghi pankin toimia uutistoimisto AFP:n mukaan.

Hänen mukaansa arvoketjujen kautta teollisuuden ongelmat leviävät kaikkialle euroalueella. Muita riskejä ovat kova brexit ja kauppakiistat.

Heiskanen pitää Draghin synkistelyä jossakin määrin ristiriitaisena. Draghi ei näe taantumariskiä, mutta korostaa talousnäkymien ja inflaatio-odotusten heikkenemistä.

– Se on ehkä hieman kuulijankin korvassa, kuinka kielteisenä tilanne nähdään, Heiskanen muistuttaa. 

Lue myös:

    Uusimmat