Pääsiäiseen jatkuva paastonaika alkoi tänään. Harva paastoaa enää perinteiseen tapaan, mutta ekopaaston suosio on kasvanut. Tänä vuonna ekopaasto kannustaa tekemään ympäristö- ja ilmastoystävällisiä ruokavalintoja.
Laura Riuttanen osallistuu ekopaastoon toista kertaa. Hänen lounaslautasensa täyttyy kasvisruuasta.
– Sanamukaisestihan karnevaali tarkoittaa lihasta luopumista ja se on ollut paastossakin se perinteinen tapa. Kyllä minä pyrin syömään mahdollisimman vähän lihaa, kertoo Riuttanen.
Tänä vuonna ekopaaston teemana on ruoka. Ruoka tuottaa viidesosan suomalaisten hiilidioksidipäästöistä, joten sillä, mitä syömme, on merkitystä. Liha, erityisesti naudanlihan tuotanto, on merkittävä ilmastopäästöjen lähde.
Vanha paastoperinne uudistuu
Kirkon näkökulmasta ekopaasto tarkoittaa vanhan perinteen uudistamista nykypäivään sopivaksi.
– Meillä on vuosisataiset perinteet siihen, että eletään seitsemän viikkoa eri tavalla. Se, että nyt eletään tavalla, jossa etsitään ympäristön parasta ja ilmastonmuutoksen hillitsemistä, on sen tuomista tähän päivään, arvioi Kirkkohallituksen ympäristöasiantuntija, rovasti Ilkka Sipiläinen.


