Mainos

Ekonomisti: Työttömyys ei taltu pelkällä talouskasvulla

Vauhtiin päässyt talouskasvu ei riitä painamaan työttömyyttä merkittävästi alaspäin lähivuosina, arvioidaan Suomen Pankista. 

Työllisyysaste eli työllisten osuus nousee Suomen Pankin ennusteen mukaan noin 70 prosenttiin vuonna 2019. Samalla tasoitettu työttömyysaste laskee nykyisestä noin 9 prosentista 8 prosentin tuntumaan. 

Ekonomisti Aino Silvon mukaan työttömyys ei kuitenkaan laske paljon tätä alemmas pelkän talouskasvun voimin, vaan työmarkkinoiden rakenteita pitäisi muuttaa. 

– Vaikka talous kasvaisi pidemmän aikaa, ei ole kovin todennäköistä, että sillä alle 7 prosentin päästäisiin, sanoo Suomen Pankissa työskentelevä Silvo. 

Talousasiantuntijoiden lista työmarkkinoiden joustavoittamisesta sisältää monia poliittisesti arkoja kysymyksiä. 

Silvon mukaan esimerkiksi palkoista voisi mahdollisesti sopia joustavammin paikallisesti, työn verotusta keventää etenkin pienipalkkaisissa töissä sekä työttömyysturvan suuruutta ja kestoa miettiä. Myös irtisanomiskynnyksen laskeminen on ekonomistien keinovalikoimassa. 

– (Työttömyyden selättäminen) vaatisi varsin isojakin poliittisia uudistuksia työmarkkinoiden rakenteisiin ja sosiaaliturvaan. Mutta työttömyysturvan tasot ovat poliittisia valintoja, alleviivaa Silvo. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.