Mainos

Ekonomistit valtiovarainministeriön talousennusteesta: "Uuden hallituksen laitettava paukkunsa työllisyyden parantamiseen"

4:02

Kestääkseen kasvavat menopaineet julkisen talouden rahoitus kaipaisi lisää työllisyyttä ja kasvua. Valtiovarainministeriön mukaan talouskasvu jatkuu ensi vuonna, mutta nykyistä hitaampana.

Valtiovarainministeriön ylijohtaja Mikko Spolanderin mukaan muutos ei ole tavalliselle ihmiselle kovinkaan suuri. 

– Emme ole ajaantumassa taantumaan vaan normaaliin kasvun vaiheeseen, jossa työllisyys kasvaa, palkat nousee ja työttömyys alenee, mutta aiempaa hitaampaa vauhtia. 

Osaava työvoima varmistettava

Ekonomistien mukaan seuraavan hallituksen tulisi laittaa paukkunsa työllisyyden parantamiseen pitkällä aikavälillä. 

– Miten työmarkkinat saadaan toimimaan parhaalla tavalla, miten varmistetaan että ihmisillä oikeat taidot, kun työ on mahdottomassa murroksessa, Handelsbankenin pääekonomisti Tiina Helenius sanoo.  

– Kaikkein tärkeintä kasvun jatkumisen kannalta että satsataan koulutukseen ja siihen osaamiseen, mitä työmarkkinoilla tarvitaan. Ilman osaavaa työvoimaa kasvua ei voi jatkua pitkään, SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukoranta sanoo. 

Julkisessa taloudessa mittava kestävyysvaje

Valtiovarainministeriö varoittaa, että ensi vuosikymmenellä julkiset menot pysyvät sitkeästi tuloja suurempina. Tätä kestävyysvajearviota on kasvattanut väestöennuste, jossa syntyvyys ja maahanmuutto on aiempaa alhaisempaa.

 – Jos näitä valtiovarainministeriön laskelmia uskoo, niin veronkorotuksia tarvitaan, jotta julkinen talous saadaan tasapainoon. Näin ollen puheet veronkevennyksistä näin vaalien alla ovat melko vastuuttoman kuuloisia, Kaukoranta toteaa. 

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja