Mainos

EK: 12 prosenttia yrityksistä uskoo yrittäjyyspaketin tuovan merkittäviä hyötyjä

Työnantajayrityksistä 12 prosenttia arvioi, että hallituksen esittämän yrittäjyyspaketin uudistuksilla olisi merkittävä vaikutus niiden toimintaedellytyksiin ja kysyntään, kertoo Elinkeinoelämän keskusliitto EK. 

EK:n arvion mukaan tämä tarkoittaa noin 10 500:a pientä ja keskisuurta yritystä. Tiedot ilmenevät EK:n yrittäjäpaneelille suunnatusta kyselytutkimuksesta.

Paneelissa on mukana noin 700 työnantajayrittäjää, joista lähes puolet vastasi syyskuun jälkipuolella toteutettuun kyselyyn

Vastausten perusteella arvonlisäveron maksuperusteisen tilitykseen siirtyminen vaikuttaisi myönteisesti noin 6500 pk-työnantajayritykseen. Perintö- ja lahjaverotuksen keventäminen kannustaisi sukupolvenvaihdoksiin tai parantaisi muutoin toimintaedellytyksiä noin 3100 pk-yrityksen kohdalla.

Kotitalousvähennyksen korotus parantaisi noin 2600 pk-yrityksen kysyntää.

Sen sijaan muilla yrittäjyyspaketin toimenpiteillä on kyselyn perusteella vain hyvin marginaalinen vaikutus työnantajayrittäjien toimintaan. Esimerkiksi elinkeinonharjoittajille ja henkilöyhtiöille suunnattu yrittäjävähennys ei vaikuta merkittävästi työnantajiin, joista valtaosa toimii osakeyhtiömuodossa.

Ei ylettömiä kehuja hallitukselle

Yrittäjäpaneelissa kysyttiin myös pk-työnantajien yleistä arviota Juha Sipilän (kesk.) hallituksen toiminnasta. Yrittäjät antavat hallitukselle arvosanan 2,4 asteikolla yhdestä viiteen.

Arvosana viisi tarkoittaa erittäin hyvää, ja arvosana yksi erittäin heikkoa.

Viidennes yrittäjistä uskoo vahvasti hallituksen kykyyn tehdä yrittäjyyttä ja työllisyyttä edistäviä päätöksiä, kun yli puolet kuvaa luottamustaan heikoksi.

Tulos on EK:n mukaan odotettu. Sen mukaan pk-yrittäjät arvioivat maan hallituksia usein varsin kriittisesti eikä tuore arvosana juuri poikkea tästä perinteestä.

Kyselyn perusteella yrittäjät odottavat hallitukselta vieläkin jämerämpää ja määrätietoisempaa otetta erityisesti normien ja sääntelyn purkamiseen.

EK:n johtajan Jouni Hakalan mukaan Suomessa on laskutavasta riippuen noin 85 000–90 000 työnantajayritystä. Kyselyn tulokset on lavennettu kattamaan koko yrityskenttä muun muassa vastausten ja yritysten profiilin perusteella. 

1:46

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.