Näin yritykset kärsivät yhä koronakriisin kourissa – joka kolmas työnantajayritys on menettänyt puolet liikevaihdostaan, kertoo EK:n kysely

Yritysten ratkaisut talouskriisin hoitoon 11:02
Millaisia ratkaisuja yrityksillä on ollut talouskriisin hoitoon? Katso video!

Useamman kuin joka kolmannen työnantajayrityksen liikevaihto on tällä hetkellä vähintään puolet normaalia pienempi. Asia käy ilmi EK:n kyselystä.

Koronakriisi on iskenyt rajusti yhteiskunnan eri sektoreihin. Esimerkiksi yritysmaailma ei ole päässyt helpolla.

Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) kysely omille jäsenyrityksille jatkaa jo aiemmissa kyselyissä havaittua kaavaa: yrittäjien tilanne on poikkeuksellinen ja vaikea.

Yrittäjistä 36 prosenttia arvioi liikevaihdon tippuneen huhtikuussa vähintään puoleen. Noin neljäsosa yrittäjistä arvioi menettäneensä vähintään 75 prosenttia liikevaihdostaan.

Lomautuksia on tehnyt tai suunnittelee 59 prosenttia yrityksistä, mutta irtisanomisiin on jouduttu turvautumaan varsin vähän. 84 prosenttia yrittäjistä vastasi kyselyssä, ettei irtisanomisia ole tehty eikä niitä ole suunnitteilla.

16 prosenttia pelkää konkurssia

Noin joka kuudes yrittäjä arvioi yrityksensä olevan vaarassa ajautua konkurssiin seuraavan kolmen kuukauden kuluessa.

Tyypillisesti yrityksiä on haitannut kysynnän romahdus. Kun asiakkailla on rahan kanssa tiukkaa, tuotteet ja palvelut eivät käy kaupaksi, vaikka yrityksen toiminta olisikin sinällään kunnossa.

Rajoitustoimista eniten ovat häirinneet kokoontumis- ja tapahtumarajoitukset sekä ravintoloiden sulkeminen.

Kysely kattaa 1 361 työnantajayritystä eli yrittäjän lisäksi vähintään yhden toisen henkilön suoraan työllistävää yritystä. Tulokset ovat EK:n mukaan painokertoimien ansiosta yleistettävissä suuntaa-antavasti koko työnantajakenttään. Kyselyn vastausaika oli tämän viikon tiistai ja keskiviikko..  


Lue myös:

    Uusimmat