Eikö vauvan paino lähde nousuun? Imetyskonsultti paljastaa, missä syy voi piillä

Jos vauvan paino ei lähde nousuun syntymän jälkeen, ei syynä välttämättä ole aina äidin imetysongelmat. Joskus syynä voi olla myös äidin synnytyksessä saama tiputus, kerrotaan ScaryMommy-sivustolla.

Monia uusia äitejä voi huolettaa, saako vauva varmasti tarpeeksi maitoa rinnasta. Maidonsaamisen riittävyyttä arvioidaan neuvolassa muun muassa painonnousun avulla.

ScaryMommy-sivustolla kirjoittava imetyskonsultti Wendy Werner muistuttaa, että on täysin normaalia, että vauvan paino laskee syntymän jälkeen hiukan. Sitten painon pitäisi kuitenkin kääntyä nousuun.

Jos paino ei kuitenkaan nouse tai se tippuu, voi olla syytä huoleen. Voi olla, ettei lapsi saa imettyä tarpeeksi maitoa rinnasta tai voi olla, että jokin muu on vialla.

– On usein kuitenkin tapauksia (ja olen nähnyt aika monta), joissa vedetään aivan liian nopeasti se johtopäätös, että vauva ei saa tarpeeksi maitoa ja vauva saa täydennykseksi äidinmaidonkorviketta ennen kuin äidillä on ollut mahdollisuus vakiinnuttaa imetys, Werner kirjoittaa.

Alla olevalla videolla käydään läpi yleisimmät syyt sille, miksi imetys ei onnistu. Katso keskustelua ja vinkkejä! (Artikkeli jatkuu videon alla.)

6:14

Syynä synnytyksessä annetut nesteet?

Werner muistuttaa, että on olemassa eräs hiukan vähemmän tunnettu syy, joka voi aiheuttaa vauvan painonputoamisen syntymän jälkeen ja jonka takia äidinmaito vaihdetaan korvikkeeseen liian nopeasti.

Syy on synnytyksen aikana suonensisäisesti annetut nesteet. Wernerin mukaan liian lähellä lapsen syntymää äitiin annetut nesteet voivat nostaa vauvan syntymäpainoa.

– Se tarkoittaa sitä, että kun vauvasi punnitaan syntyessä, ja sitä painoa verrataan hänen painoonsa muutama päivä myöhemmin, se vaikuttaa siltä, että hän on menettänyt liikaa painoa, vaikka todellisuudessa hän on vain menettänyt ne ylimääräiset nesteet, jotka ovat kertyneet äidin tiputuksen takia, Werner kirjoittaa.

International Breastfeeding Journalin tutkijoiden mukaan ne vauvat, joiden äiti on saanut tiputuksessa nesteitä, pitäisi punnita vasta 24 tunnin jälkeen syntymästä, jotta syntymäpaino olisi tarkempi.

Pyydä neuvolasta aina apua ongelmiin

Werner muistuttaa, että imetysongelmiin ja vauvan painonputoamiseen voi olla monia syitä eikä itse kannata yrittää diagnosoida itseään. Ongelmien ilmetessä pitäisi aina hakeutua neuvolaan.

Synnytyksen aikainen tiputus voi ehkä olla syy vauvan painonputoamiseen, joten jos asia mietityttää, siitä voi toki mainita lääkärin vastaanotolla.

Neuvolan arvioon vauvan painonputoamisen syystä on kuitenkin aina syytä luottaa ja heidän ohjeitaan noudattaa vauvan terveyden ja hyvinvoinnin takaamiseksi.

Lähde: ScaryMommy

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja