Eikö tämä riski selviäkään lääkärin vastaanotolla? Näin verenpainetta kannattaisi mitata uuden tutkimuksen mukaan

Aivosairautta ei tarvitse hävetä:"Ihmiset pelkäävät hakeutua tutkimuksiin" 2:32
Aivosairaudet ovat Suomen kallein kansantauti – sairastumista ei tarvitse hävetä: "Ihmiset pelkäävät hakeutua tutkimuksiin..."

Vastaanotolla mitatut verenpainelukemat eivät tutkimuksessa kertoneetkaan kaikkea: Kannettavalla mittarilla saadut vuorokausilukemat tunnistivat paremmin mahdollisen riskin aivoverenkiertohäiriöön.

Kohonnut verenpaine on tunnettu aivoverenkiertohäiriöiden riskitekijä, mutta parhaan kuvan riskistä saa vain verenpaineen vuorokausimittauksella. Lääkärin vastaanotolla tehdyt mittaukset eivät ole yhtä hyviä.

Vastaanotolla mitattu verenpaine ei tuonut samanlaista tulosta

Hypertension-lehden julkaisemassa tutkimuksessa vastaanotolla mitatut verenpainelukemat ennustivat heikosti iäkkäiden potilaiden riskiä sairastua vajaan kymmenen vuoden seurannan aikana.

Sen sijaan kannettavalla verenpainemittarilla saadut vuorokausilukemat tunnistivat huomattavasti varmemmin potilaat, jotka olivat suurentuneessa aivoverenkiertohäiriöiden vaarassa. Vuorokausimittauksissa riski liittyi korkeaan systoliseen ja etenkin korkeaan diastoliseen verenpaineeseen.

Samasta aiheesta näyttöä aiemminkin

Vuorokausimittausten paremmuudesta on saatu näyttöä aikaisemminkin. Niiden avulla tunnistetaan myös riskipotilaat, joiden verenpaine on normaali lääkärin vastaanoton mittauksissa, mutta korkea muulloin.

Katso myös: Tunnetko jo  aivoinfarktin ja ohimenevän aivoverenkiertohäiriön eli TIA:n oireet? Juttu jatkuu videon jälkeen.

Aivoinfarktin ja ohimenevän aivoverenkiertohäiriön eli TIA:n oireet 1:36

Koskettaa puolta suomalaismiehistä

Tutkimukseen osallistui 816 keskimäärin 70-vuotiasta miestä ja naista. Vajaan kymmenvuotisen seurannan aikana heistä 76 sairastui aivoverenkiertohäiriöön.

Kohonnutta verenpainetta potee noin puolet suomalaismiehistä ja kolmannes naisista.

Katso myös: Ahdistaako terveys? On normaalia pitää huolta terveydestään, mutta tästä tiedät, että terveyshuolesi on liiallista:

Ahdistaako terveys? Tästä tiedät, että terveyshuolesi on liiallista 3:49

Copyright 2021 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat