Mainos

Eikö lapsellasi ole sisaruksia? Yksilapsisissa perheissä asiat paremmin kuin luulit

Yhden lapsen vanhemmat saavat helposti kritiikkiä, vaikka yhden lapsen perheessä on useita hyviä puolia, kertoo ABC.

Yksilapsisissa perheissä vanhemmat saattavat kohdata tungetteleviakin kysymyksiä siitä, onko lapselle tulossa vielä sisaruksia, ja eikö hän tunne ainoana lapsena oloaan yksinäiseksi.

Tutkimukset kuitenkin osoittavat, että yksilapsisissa perheissä asiat eivät ole sen huonommin kuin perheissä, joissa on useampia sisaruksia. Joissain asioissa ainoat lapset ovat suorastaan etuoikeutettuja monilapsisiin perheisiin nähden.

Kun lapsia on vain yksi, esimerkiksi harrastuksiin on varaa panostaa enemmän. Jos lapsia on useita, kaikkien harrastuksiin ei riitä välttämättä riittävästi rahaa eikä aikaa. Ainoan lapsen ei myöskään tarvitse kilpailla vanhempiensa huomiosta samalla tavalla kuin silloin, jos perheessä olisi muitakin lapsia.

Texasin yliopiston professori Toni Falbo on tutkinut pitkään yksilapsisia perheitä. Hänen tutkimustensa mukaan ainoat lapset eivät ole sen yksinäisempiä kuin lapset, joilla on sisaruksia. Myöskään sosiaalisissa taidoissa he eivät jää suurperheiden lapsista jälkeen, kertoo New York Times.

Tutkimusten mukaan yksin kasvaneilla lapsilla on jopa parempi itsetunto kuin sisarusten kanssa kasvaneilla.

Perheen ainokaiset eivät kuitenkaan ole sen itsekkäämpiä kuin muutkaan lapset, ja he pärjäsivät yhtä hyvin muun muassa joustavuutta, yhteiskykyä, anteliaisuutta ja muita sosiaalisia taitoja mittaavissa testeissä.

Falbo arvelee, että monilapsisen perheen ihanne on jäänne ajasta, jolloin useampi lapsi takasi suvun ja ihmiskunnan kasvamisen. Nykyisin moni hankkii tarkoituksella vain yhden lapsen, sillä maailmassa kärsitään jo nyt liikakansoituksesta.

Lähteet: ABC, New York Times

***

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.