"Eihän tämä kaveri jaksa" – Joe Bidenin ykköshaastajalla salakampanja jo käynnissä

Yhdysvallat kohti presidentinvaaleja, jatkuuko Trumpin nousu? 11:04
Yhdysvallat kohti presidentinvaaleja, jatkuuko Trumpin nousu?

Yhdysvalloissa valitaan tämän vuoden marraskuussa uusi presidentti. Se ei välttämättä ole Joe Biden tai Donald Trump, sanoo kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E.J Penttilä.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden, 81, on pikkuhiljaa valahtanut gallupeissa, mikä voi tietää strategianvaihtoa Demokraattisessa puolueessa. Penttilän mukaan Biden on demokraattien leirissä vielä ykkösnimi, mutta jos Trumpin nousu seuraavien kuukausien aikana jatkuu, voidaan ennen kesäkuun puoluekokousta nähdä jo muutoksia. 

– Väittäisin, että silloin voidaan olla tilanteessa, jossa Joe Biden ilmoittaa, että hän haluaa viettää enemmän aikaa perheensä kanssa ja jää pois, Penttilä totesi Huomenta Suomessa tänään. 

Penttilä toteaa, että Bidenin kampanjassa on siirretty fokus yhä enemmän siihen, minkälainen uhka republikaanipuolueen ykkösehdokas, Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump on demokratialle. 

– Jos se toimii, Biden pysynee ehdokkaana. 

Bidenin ikä ja terveydentila kuitenkin huolettaa laajasti.

– Kun puhuu tavallisten ihmisten kanssa, niin ensimmäinen yleinen ajatus on, että eihän tämä kaveri jaksa. Tämä tulee olemaan ratkaiseva kysymys.

Haastajalla "salakampanja" jo käynnissä

Penttilän mukaan republikaanipuolue todennäköisesti pysyy Trumpin takana, mikäli hänen vaalikelpoisuuttaan ei rikossyytteiden vuoksi evätä. Demokraattien puolella Penttilä näkee selkeämmin potentiaalisen varaehdokkaan. 

– Ykkösnimi, joka nousisi on Gavin Newson, joka on Kalifornian kuvernööri. 

56-vuotias Newson ei kansainvälisesti ole monelle välttämättä tuttu nimi, mutta Penttilän mukaan hänellä on jo kansallista profiilia. 

– Hän jopa tapasi Kiinan johtajan – pientä tällaista salakampanjointia on käynnissä. 

Penttilän mukaan Yhdysvaltain seuraavaa presidenttiä on vielä lähes mahdotonta arvioida. Kaksi asiaa ovat kuitenkin varmoja: Yhdysvalloissa myllerrys jatkuu koko vuoden ja tulevat vaalit ovat äärimmäisen tärkeät koko maailman kannalta. 

– Ei voida sanoa, että Biden on turvallinen vaihtoehto, koska siihenkin liittyy suuria epävarmuuksia. Mutta jos Trump valitaan presidentiksi, koko maailma menee uusiksi. 

Voit katsoa artikkelin videolta koko Penttilän haastattelun Huomenta Suomesta. 

Lue myös:

    Uusimmat