"Ei se yhtään haittaa, jos sua vähän itkettää" – lue Pieniä potilaita -jakson tapahtumat!

Pieniä potilaita -sarjan viidennessä jaksossa nähtiin lääketieteen kandien opiskelua sekä neljän pienen potilaan tarinat.

Pieniä potilaita -sarjan jaksossa Artulle tehtiin sydämen katetrointi. Toimenpiteessä sydämen suonia paranneltiin, jotta veri virtaisi paremmin, kuvaili Artun isä.

– Se on semmoinen iloinen poika. Osaa olla rähjäkin. Rakastaa musiikkia, rakastaisi pelejä, Artun äiti kuvaili.

– Sehän on hirveän suru, että se jaksaminen ei ole sitä, mitä haluaisi ja toivoisi.

Arttu syntyi yhdeksän pisteen poikana, mutta hänen hengityksensä oli tiheä. Sydämestä kuului sivuääni, ja perhe sai kuulla, että Artulla oli vaikea sydänvika. Sydänvian lisäksi Artulle oli tullut aivoinfarkti. Hänelle puhkesi myöhemmin myös epilepsia.

Jaksossa Arttu sai esilääkityksen, jonka jälkeen perhe odotteli vielä tunnin toimenpiteeseen menoa. Vuosittain tehdään noin 500 samanlaista toimenpidettä.

Arttu toipui katetroinnista hyvin ja sai luvan lähteä kotiin. Miehellä oli edessään runsas läksymaraton!

Urheasti tähystykseen

Jaksossa 2-vuotiaalta Kaisalta otettiin koepala. Ruokatorvi tähystettiin, ja maksasta otettiin koepala sen kunnon selvittämiseksi.

– Kaisa sairastaa sappitieatresiaa. Ei Kaisalla okapäiväisesti mitään oireita ole. Kutiaa vähän välillä, Kaisan äiti kuvasi.

Kolmikuukautisneuvolassa oli havaittu, että Kaisan iho oli kellertävä. Perhe oli lähetetty laboratorioon, ja kokeissa paljastui sappitieatresia. Muutaman viikon kuluttua Kaisa leikattiin.

Lastenkirurgi Mikko Pakarinen kertoi, että synnynnäisessä sappitieatresiassa sappitiet menevät tukkoon. Sairaudelle ei tiedetä tarkkaa syytä. Jos sappitieatresiaa ei hoidettaisi, seurauksena olisi maksakirroosi. Leikkaushoidossa sappitiet korvataan suolella. Valtaosalla potilaista sapen virtaus paranee ja bilirubiiniarvo palautuu normaaliksi.

Kaisa meni toimenpiteeseen urheasti, ja kaikki sujui hyvin. Kaisa oli pian oma itsensä. Hän sai tavata sairaalahuoneessaan myös sairaalaklovnit, jotka viihdyttivät sairaita lapsia esimerkiksi saippuakuplilla.

"Leikkaus auttaa mua tulevaisuudessa tosi paljon liikkumaan"

Klinikkaylilääkäri YrjänäNietosvaara kävi tarkistamassa seiskaluokkalaisen Marcuksen kipsit. Nuorelle miehelle oli tehty jalkojen asentoa korjaava leikkaus. Marcus suunnitteli tulevaisuutta: hän pääsisi pian Lastenklinikalta kotiin.

– Polvet on leikattu, että saadaan jalat suoraksi, ja nilkat. Nyt jalat ovat suorassa linjassa, Marcus kuvasi.

– Oon ollut täällä viikon, ja huomenna olisi tarkoitus, että menisin kotiin. Sitä hirveästi odottelen.

Marcus aikoi palata kouluun, ja saisi pyörätuolin liikkumista varten. Marcus oli tottunut liikkumaan pyörätuolilla, sillä hän oli käyttänyt sellaista syntymästään asti.

– Mä oon ollut aikaisemmin kahdessa eri leikkauksessa, Marcus kuvasi.

– Ajattelen, että tää leikkaus auttaa mua tulevaisuudessa tosi paljon liikkumaan. Ja jos tää onnistuu hyvin ja kuntoutus menee hyvin, niin mä pystyisin nousemaan tukea vasten (ylös) helpommin ja varata jaloille paremmin (painoa), Marcus kuvaili.

"Kyllä sä olit reipas mies"

8-vuotias Luka pääsi jaksossa eroon tukipiikeistä kyynärpäässään.

– Lukahan oli saanut murtuman olkaluun ulompaan nivelnastaan, klinikkaylilääkäri Yrjänä Nietosvaara kuvaili erikoistuvalle lääkärille HannaHuttuselle.

Murtumakohta oli kiinnitetty kolmella sileällä K-piikillä. Murtuma oli nyt luutunut.

– Sä kyllä tunnet, että mä jotakin teen ja ei se yhtään haittaa, jos sua vähän itkettää, Nietosvaara rohkaisi Lukaa.

Piikit poistettiin vetämällä.

– Kyllä sä olit reipas mies, Nietosvaara kehui Lukaa.

– Tolleenko vaan? Luka ihmetteli toimenpiteen nopeutta.

Luka sai käteensä siteen. Häntä ohjeistettiin käymään usein suihkussa; näin ruvet irtoaisivat nopeasti. Käden pitäisi toimia normaalisti vuoden loppuun mennessä, eikä kipua pitäisi esiintyä.

Pieniä potilaita -sarja keskiviikkoisin AVAlla klo 21!


AVA/Maria Aarnio

Lue myös:

    Uusimmat