Mainos

"Ei ole ihme, että monet kantavat kollektiivista syyllisyyttä – nykyaika hakee rangaistukselle rikosta" – Teatteriuutuus pui perisyntiä ja syyllisyyttä

2:09

Paavo Westerbergin uusi näytelmä on moderni draama perisynnistä ja syyllisyydestä. Intiimin ja samalla universaalin tarinan ytimessä ovat ikuiset kysymykset ihmisyydestä ja olemassaolon tarkoituksesta.

Westerberg kertoo saaneensa idean näytelmään jo parikymmentä vuotta sitten.

– Olin konfirmaatiotilaisuudessa, jossa pappi sanoi 15-vuotiaille nuorille: Te tulette nyt pimeästä valoon. Seuraavat 500 vuotta -näytelmä käsitteleekin vapautta, luterilaisuutta, muistamista ja syyllisyyttä trillerikehyksessä, paljastaa Westerberg.

Samalla se on kolmen henkilön välinen ankara draama, joka aukeaa vähitellen ja tarjoaa yllätyksiä ja hurjia käänteitä loppuun saakka.

– Nykyaikana haetaan rangaistukselle rikosta. Se on yksi elementti meidän elämässä. Ei ole ihme, että monet kantavat kollektiivista syyllisyyttä ja yksi tapa vapautua sekä käsitellä siitä on draama, lisää Westerberg.

Luterilainen syyllisyys

Westerberg myöntää tunnistavansa itsessään luterilaisen kulttuurin vaikutuksen.

– Missä määrin me olemme ympäröivän kulttuuripiirin vankeja? Missä määrin me olemme vapaita? Missä määrin me ollaan vastuullisia? Nykyajan ihmisen haaste on olla vapaa, mutta samalla vastuullinen, pohtii Westerberg.

Westerberg lisää, että me olemme monen vaikuttimen ympäröiminä, jotka rajaavat mahdollisuuksiamme tehdä vastuullisia valintoja.

– Minä näen, että ei meillä ole liikaa tietoa ja vaihtoehtoja, sillä todellisia vaihtoehtoja on aivan liian vähän, toteaa Westerberg.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.