Ei mikä tahansa koti! Oululaisen perheen olohuone on kuin seikkailupuisto: "Meillä ei ole kauheasti aikaa istumiseen"

0:21
Perheen koti on kuin Hoplop – Annan poika näyttää, miten leikkii ja liikkuu olohuoneessa.

Oulussa asuvan Anna Kissin perheellä ei ole tavanomaista olohuonetta. Värikäs olohuone muistuttaa pikemminkin pienoismallia lasten seikkailupuisto Hoplopista.

Anna Kissin ja Facihul Azamin perheen koti on suunniteltu lapsia varten. Olohuoneesta ei löydy tv:tä tai sohvaa, vaan siellä leikkivät perheen kaksi poikaa värikkäissä keinuissa ja kiipeilytelineissä. Nuorempi pojista on 1,5-vuotias ja vanhempi poika taas on kuusivuotias.

Idea internetistä

– Sain idean internetistä. Nettikaupasta löytyi esimerkiksi kiipeilyteline. Olemme muokanneet olohuonetta sitten yhä enemmän tähän suuntaan, Anna kertoo MTV Uutisille

Anna ja hänen miehensä olivat yhtä mieltä siitä, että olohuone sisustetaan lapsilähtöisesti. 

– Emme tavoitelleet Hoplopin kaltaista olohuonetta, vaan haluamme tukea lasten liikunnallisuutta. Liikkumisessa on kauneutta. Lasten ilo ja terveys ovat meille vanhempina arjen isoimpia ilonlähteitä. 

– Halusimme sisustuksen, joka motivoi lapset liikkumaan sisälläkin. Aikuisempana liikkumisen ja kehon rajallisuus tulee enemmän vastaan. Tutkimusten mukaan liikkuminen on todella tärkeää lasten aivojen kehitykselle. En liikkunut itse riittävästi lapsena opiskelun ja istumisen takia, siksikin haluan motivoida omia lapsiani liikkumaan. 

Mitä olohuoneesta löytyy? 

Olohuoneesta löytyy muun muassa kaksi kiipeilytelinettä, keinu, pallomeri, liukumäki ja voimistelurenkaat. Siellä on myös seinätarroja. Makuuhuoneessa on lisäksi trampoliini. Anna sanoo, että heillä on iso ja erityinen koti, koska he ovat halunneet tehdä sen lapsiystävälliseksi.

– Olohuone on tosi värikäs ja lapsiystävällinen. Seinillä on seinätarroja, joista lapset tykkäävät paljon. On hienoa, että he liikkuvat ja leikkivät yhdessä. Täällä on helppo leikkiä yhdessä ikäerosta huolimatta. 

Onko vaikeaa elää ilman sohvaa tai tv:tä?

– Meillä ei ole kauheasti aikaa istumiseen tässä elämäntilanteessa. Pojat ovat vilkkaita, mutta mielestäni lasten kuuluukin olla eläväisiä. On hienoa nähdä, miten he viettävät yhä enemmän aikaa yhdessä kiipeillen ja leikkien, Anna sanoo iloisesti. 

Anna lisää, että toiminnallinen ja leikkiin kannustava olohuone vaatii myös lasten turvallisuudesta huolehtimista. Puolivuotias vasta opettelee kiipeilyä. 

– Pojista vanhempi osaa kiipeillä, mutta pienempi ei vielä osaa. Keinusta on välillä riitaa, mutta yleensä kuusivuotias antaa keinun pienemmälle. Kuusivuotiaamme on hyvä tyyppi. Isoveljen kohteliaasta käytöksestä pikkuvelikin alkaa ymmärtää, että omaa vuoroa kannattaa odottaa.  

Lapsivieraat ilahtuvat

Kun Annan perheen luo tulee vieraita, ovat vieraat useimmiten perheellisiä. Lapsivieraat ilahtuvat leikkiin suunnitellusta olohuoneesta, eikä lasten vanhempiakaan ole haitannut, ettei kodissa ole tavallista olohuonetta.

Sohvalle ei ole ollut vielä tarvetta. Anna lisää kuitenkin, että jos vieraiden takia sohvalle tuleekin tarve, he ostavat olohuoneeseen sellaisen.

Löytöjä Ikeasta

Viimeiseksi herää kysymys, että mistä kaikki lasten kalusteet on ostettu.

– En halua ostaa kaikkea uutena, joten osa on ostettu tori.fi-sivustolta. Kirppiksiltä löytyy vanhoja tavaroita, jotka ovat kuin uusia. Siksi kierrätämme ja ostamme mahdollisimman paljon käytettyä.

– Jotain uuttakin on. Keinu löytyi Ikeasta ja Quadron kiipeilyteline taas Saksasta, Anna tarkentaa. 

Aika moni muukin perhe voisi siis muokata olohuoneensa samantapaiseksi. Värikäs ja kiipeilyyn soveltuva olohuone olisi varmasti monen lapsen mieleen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja