"Ei kai uutisankkuri voi suoraan kameraan toljottaa?"

30 vuotta sitten televisio- ja mediamaailma mullistui, kun MTV haastoi Yleisradion uutislähetyksen, siihen aikaan ainoan lajissaan, ja alkoi lähettää Kymmenen uutisia.

MTV:n uutisten odotettiin olevan jotain erilaista - ja Kymmenen uutisten myötä ruutuun tulikin monia uusia elementtejä. Lähetyksessä oli kaksi ankkuria, kuvakerrontaan panostettiin ja muutaman vuoden kuluttua ensilähetyksestä mukaan tuli jäädäkseen myös loppukevennys.

Myös teknisellä puolella nähtiin mullistuksia, jotka 30 vuotta sitten aiheuttivat jopa hämmennystä katsojissa. MTV:n uutisissa ankkurit nimittäin katsoivat kameraan kertoessaan uutisia.

– Nykyään on täysin luonnollista, että ankkurit lukevat tekstinsä teleprompterilta. Kymmenen uutiset oli ensimmäinen ohjelma Suomessa, joka otti teleprompterin käyttöön. Se hämmensi yleisöä ja saimme sellaisia kommentteja, että ei ole ollenkaan luontevaa, että ankkuri tuijottaa kameraan kun hän lukee sen alla olevaa tekstiä, muistelee Risto Uimonen, joka pestattiin uutispäälliköksi Kymmenen uutisiin vuonna 1981. Uimonen toimi myös muissa johtotehtävissä vuosien aikana, nykyään hän on Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja.

– Silloin vallitsi sellainen ajatus, että tuo ei tule ikinä menemään Suomessa läpi ja tuosta Kymmenen uutiset joutuu pian luopumaan.

Ei kuitenkaan mennyt kauaa, kun myös Yleisradio otti teleprompterin käyttöön.

Aamulla ajetaan singerillä

Nykyään teleprompteri on kameran alapuolella oleva näyttö, johon tekstit siirretään sähköisesti ja jossa niitä rullataan ankkurin lukutahdin mukaan.

Maikkarin illan uutisissa "emboa" pyörittää uutisjärjestäjä. Aamu-uutisissa pyörittäjänä, tai pikemminkin polkijana, toimii uutisankkuri.

– Aamu-uutisissa prompteria liikutetaan aika paljon ompelukoneen kaasupoljinta muistuttavalla laitteella. Kutsummekin laitetta singeriksi, kertoo uutisankkuri, toimittaja Kirsi Alm-Siira.

Sekä ilta- että aamu-uutisia lukeva Alm-Siira sanookin, että joskus "singerin" polkeminen jää päälle.

– Jos työvuorot menevät niin, että aamun jälkeen seuraavana päivänä on illan uutisvuoro, niin monesti huomaan etsiväni poljinta jalkani alta ja kaasuttavani turhaan, Kirsi nauraa.

Embo - siis vessapaperirulla?

MTV:llä on edelleen voimassa sana "embo", jolla viitataan teleprompteriin.

– Ensimmäistä telepropteria kutsuttiin emboksi, koska on olemassa sen niminen vessapaperirulla. Ensimmäinen laite oli hyvin alkeellinen - tekstit kirjoitettiin vessapaperirullan tyyppisille isoille arkeille ja laitettiin rullaksi, Uimonen kertoo.

Embon pyörittämiseen tarvittiin työntekijä, joka pyöritti emboa auki samalla kun ankkuri luki tekstejä.

– Se oli oikeastaan aika huvittavaa alussa. Emboa pyöritettiin studiossa ja siihen masiinaan piti painella jaloilla vauhtia, Uimonen sanoo.

Silloinen päätoimittaja Jorma Miettinen keksi, että emboamiseen voisi käyttää uutistoimituksen vahtimestaria. Edelleen teleprompterin käyttö on vahtimestarin, joita nykyään kutsutaan uutisjärjestäjiksi, vastuulla.

Ongelmatilanteessa sekunti on pitkä aika

Nykyään teleprompteria käytetään kaikissa MTV3:n uutis- ja ajankohtaisohjelmissa: uutisissa, tulosruudussa ja 45 minuuttia -ohjelmassa.

– Kun menimme vielä leikkaa-liimaa -periaatteella, saattoi joskus käydä niin, että paperit olivatkin väärässä järjestyksessä joko meillä, ohjaamossa tai ankkureilla, muistelee uutisjärjestäjänä alusta asti MTV:llä työskennellyt Ari Ruoho.

– Nykyään riskinä on se, että sähkökatkon tai muun teknisen vian takia prompteri pimenee, mutta siltä varalta ankkureilla on tulostetut paperiversiot mukanaan lähetyksessä, Ruoho kertoo.

– Parasta onkin pitää paperit järjestyksessä. Karmivin tilanne on se, kun prompteri pettää ja paperit ovat sekaisin. Siinä pukkaa hiki helposti pintaan, kun alkaa suorassa lähetyksessä etsiä paperinivaskastaan oikeaa printtiä. Tällöin jokainen sekunti on itselle pitkä ja varmasti se on pitkä myös katsojalle, sanoo Kirsi, joka tunnustaa kerran piinanneen katsojia etsimällä lähetyksessä hukassa olevaa paperiaan.

(MTV3)

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat