Eeva Lehtimäen kommentti: Purran kovat otteet purevat – vielä ei ole turvasanan aika

Vaalitenttikiertueen sekä Alexander Stubbin ja Pekka Haaviston yhä syvenevän maaseuturakkauden varjossa puolueiden kannatuksessa on tapahtunut kiinnostavia muutoksia. Valtiovarainministeri Riikka Purran (ps.) otteet näyttävät purevan ainakin perussuomalaisiin, kirjoittaa MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki. 

Kokoomus on säilyttänyt Ylen tuoreessa mielipidemittauksessa suurimman puolueen paikkansa 22,4 prosentin kannatuksella. SDP on kakkosena 20,4 prosentin tuloksella. 

Mittauksen uutinen on Riikka Purran johtamien perussuomalaisten kannatusloikka. Puolue on lisännyt suosiotaan 2,4 prosenttiyksiköllä ja on käytännössä tasoissa demarien kanssa 20 prosentin tuloksella. 

Halla-aho herätti kannattajat

Aivan aluksi perussuomalaiset saavat kiittää presidenttiehdokas Jussi Halla-ahoa,  joka onnistui puolueen kannattajien aktivoinnissa. Perussuomalaiset pelaa nyt myös presidentinvaaleissa isojen puolueiden sarjassa. 

Tämä näkyy kyselyn tuloksessa.

Miljardi on pikkuraha

Viimeistään viime viikonlopun huutokauppa lisäsopeutusten tarpeesta näytti karusti, että hallituksella on edessään tuuliset ajat. 

Miljardi on suomalaisessa politiikassa nykyään pikkuraha. Tämä alkoi jo Sanna Marinin(sd.) hallituksen aikana, tosin toiseen suuntaan. 

Lindtmanin strategiaa ihmetellään

Ay-liike jatkaa taas ensi viikolla poliittista lakkoiluaan. Maanantaista perjantaihin joka päivä lakkoillaan jossain hallituksen työmarkkinauudistuksia vastaan.

Tämän luulisi avittavan suurimman oppositiopuolueen SDP:n kannatuksen huimaan nousuun. Toistaiseksi demarien kannatus jatkaa lievää laskuaan kolmatta kuukautta, kertoo Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Tuomo Turja

Taustakeskusteluissa ay-vaikuttajan arvio SDP:n puheenjohtajasta Antti Lindtmanista on tyly. Hän on ollut toistaiseksi "pliisu". Ammattiyhdistysliikkeen puolella on ihmetelty, miksi tukea on tullut niin vähän hallituksen vastaisessa taistelussa.

Virhearvio

Moni politiikan analyseeraaja, myös ammattiyhdistysliikkeessä, on tehnyt virhearvion, ainakin tässä vaiheessa. Moni uskoi, että hallitus joutuu peruuttamaan kovakätisestä ohjelmastaan, kun perussuomalaisten kannatus lähtisi laskuun. Eli kun kannattajat huomaavat hallitusohjelman vaikutukset omaan arkeensa.

Mitä vielä. Riikka Purra näyttää koventavan puheitaan sitä mukaa, mitä äänekkäämmin työntekijät huutavat, ihan konkreettisestikin Senaatintorilla valtiovarainministerin ikkunan alla viime torstain mielenosoituksessa. 

Hallituksen kovanaaman ruoska viuhuu ja ainakin omat kannattajat tykkäävät. 

Turvasana

Toki kannattaa muistaa, että hallituksen talousleikkaukset yhdistettynä taantumaan iskevät kansalaisiin viimeistään syksyllä. Silloin voi mieleen tulla turvasana: SDP.

Pääministeri Petteri Orpon (kok.) perään ehti jo moni kysellä alkuvuodesta. Orpo vaikutti kadonneen julkisuudesta tyystin. 

Ja kohta muuten kysellään, että kumpi tätä maata johtaa: Orpo vai Purra. 

Purra: Lisäsopeutustarve jopa 3 miljardia euroa tällä vaalikaudella 1:42
Katso myös: Valtiovarainministeri Purran mukaan valtiontalouden lisäsopeutustarve on jopa 3 miljardia euroa tällä vaalikaudella.

Lue myös:

    Uusimmat