Edustajainhuone äänestää näillä hetkillä virkarikossyytteestä – läpi mennessään Trumpista tulee ensimmäinen kahden virkasyytteen presidentti

3:12
MTV Uutiset seuraa tapahtumia paikan päällä.

Yhdysvalloissa edustajainhuoneessa äänestetään Donald Trumpin virkarikossyytteen nostamisesta myöhään illalla Suomen aikaa. 

Edustajat ovat pitäneet voimakkaita puheenvuoroja virkarikossyytteen puolesta. Tapahtumia Yhdysvalloissa seuraavan MTV Uutisten kirjeenvaihtajan Mari Karppisen mukaan moni on sitä mieltä, että Trump ansaitsee edes jonkin rangaistuksen kamalista tapahtumista. 

Trumpilla on myös muutamia puolustajia republikaaneissa, jotka sanovat, että virkarikossyyte vain jakaa Yhdysvaltoja entisestään. Osa vetoaa myös sananvapauteen. 

– Osa lähettää ristiriitaista viestiä, esimerkiksi republikaanien Kevin McCarthy sanoo, että hän tuomitsee Trumpin näistä teoista ja että Trumpilla on vastuu tapahtumista, mutta virkasyytettä ei kannata nostaa, koska Trumpin kausi on muutenkin pian ohi. 

Virkarikossyytteen läpi meneminen on lähes varmaa, koska demokraateilla on enemmistö edustajainhuoneessa. Myös moni republikaani äänestää Trumpia vastaan. Näin ollen Trumpista tulee ensimmäinen Yhdysvaltain presidentti, joka saa kaksi virkarikossyytettä. 

Tämän jälkeen syyte etenee senaattiin, jossa käydään oikeudenkäynti. Oikeudenkäynti käydään mahdollisesti vasta Joe Bidenin astuttua virkaan. 

– Demokraateille on ollu tärkeää ajaa tätä virkasyytettä siksi, koska senaatissa voidaan lopulta, vaikkei Trump olisikaan enää presidentti, äänestää sellainen tuomio Trumpille, ettei hän voi enää koskaan pyrkiä presidentiksi tai julkisiin poliittisiin tehtäviin. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja