Eduskunta: Vierailijarekisterin ylläpitoon ei riittäviä perusteita

Vierailijarekisterin ylläpitämiseen eduskunnassa ei ole riittäviä perusteita, arvioi eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhio.

Eduskunnan vierailijatietojen saaminen nousi esille maanantaina, kun Svenska Yle kertoi eduskunnan vierailijatietojen saamisen olevan vaikeaa, vaikka korkeimman hallinto-oikeuden mukaan tiedot ovat julkisia.

Tiedot eduskunnassa käyneistä vierailijoista tuhotaan aina päivän päätteeksi, eikä tietoja voi näin ollen saada jälkikäteen.

Tiedot vierailijoista on pyydettävä saman päivän aikana, ja tällöinkin tiedot ovat saatavissa vain paperille printattuna, ei sähköisessä muodossa.

Svenska Ylen mukaan tiedot eduskunnassa käyneistä vierailijoista ovat tarpeellisia tiedotusvälineille ja kansalaisille esimerkiksi kansanedustajiin kohdistuneiden vaikutusyritysten selvittämiseksi.

Lisaa vierailijoista pidetään vain sen varmistaseksi, että kaikki ovat poistuneet talosta 

Korkein hallinto-oikeus päätti vierailijatietojen julkisuudesta viime joulukuussa.

Eduskunnan hallintojohtaja Rauhion mukaan vierailijatietojen lyhyttä säilytysaikaa selittää se, että tietojen pidemmälle säilyttämiselle ei ole perusteita.

Listaa eduskunnassa käyneistä vierailijoista pidetään Rauhion mukaan vain sen varmistamiseksi, että päivän päättyessä kaikki vieraat ovat poistuneet talosta.

– Kun on kysymys henkilörekisteristä, sellaisen kerääminen ja ylläpitäminen täytyy olla aina jollakin tavoin perusteltua, Rauhio sanoo STT:lle.

"Ei laillista perustetta"

Näkemys siitä, että vierailijarekisterin ylläpitäminen olisi tarpeen esimerkiksi kansanedustajiin kohdistuvien vaikutusyritysten selvittämiseksi, ei saa Rauhion päätä kääntymään.

– Ymmärrän kyllä tällaisen perustelun, mutta turvallisuusosastollamme ei ole laillista perustetta ryhtyä tällaisen rekisterin ylläpitämiseen, Rauhio sanoo STT:lle.

– Yksilönsuojan ja tietosuojan näkökulmasta pitää olla painavat lailliset perusteet, että tällainen rekisterin ylläpito ja luovuttaminen olisi paikallaan.

Rauhio muistuttaa, että esimerkiksi eduskunnan valiokuntien kuulemislistat ovat julkisia ja niistä näkyy, keitä asiantuntijoita on kulloinkin kutsuttu kuultavaksi. 

Lue myös:

    Uusimmat