Mainos

Svenska Yle: Eduskunnan vierailijatietojen saaminen vaikeaa oikeuden päätöksestä huolimatta

Vierailijatietojen saaminen eduskunnasta on vaikeaa, vaikka korkeimman hallinto-oikeuden mukaan tiedot ovat julkisia, kertoo Svenska Yle. Tiedot eduskunnassa käyneistä vierailijoista tuhotaan päivän päätteeksi, eikä tietoja voi näin ollen saada jälkikäteen.

Svenska Ylen mukaan tiedot eduskunnassa käyneistä vierailijoista ovat tarpeellisia tiedotusvälineille ja kansalaisille esimerkiksi kansanedustajiin kohdistuneiden vaikutusyritysten selvittämiseksi.

Korkein hallinto-oikeus päätti vierailijatietojen julkisuudesta viime joulukuussa.

Tietoja eduskunnassa käyneistä ei toimiteta kiinnostuneille sähköisesti, vaan ne on saatavissa vain paperille printattuna.

Eduskunnan hallintojohtajan Pertti Rauhion mukaan vierailijatietojen lyhyttä säilytysaikaa selittää se, että tietojen pidemmälle säilyttämiselle ei ole perusteita.

Listaa eduskunnassa käyneistä vierailijoista pidetään Rauhion mukaan vain sen varmistamiseksi, että päivän päättyessä kaikki vieraat ovat poistuneet talosta.

– Kun on kysymys henkilörekisteristä, sellaisen kerääminen ja ylläpitäminen täytyy olla aina jollakin tavoin perusteltua, Rauhio sanoo STT:lle.

"Ei laillista perustetta"

Näkemys siitä, että vierailijarekisterin ylläpitäminen olisi tarpeen esimerkiksi kansanedustajiin kohdistuvien vaikutusyritysten selvittämiseksi, ei saa Rauhion päätä kääntymään.

– Ymmärrän kyllä tällaisen perustelun, mutta turvallisuusosastollamme ei ole laillista perustetta ryhtyä tällaisen rekisterin ylläpitämiseen, Rauhio sanoo STT:lle.

– Tällaiset perustelut eivät ole riittävän painavia, jotta tällainen rekisterin ylläpitäminen ja luovuttaminen olisi laillista ja oikein, hän jatkaa.

– Yksilönsuojan ja tietosuojan näkökulmasta pitää olla painavat lailliset perusteet, että tällainen rekisterin ylläpito ja luovuttaminen olisi paikallaan.

Rauhio muistuttaa, että esimerkiksi eduskunnan valiokuntien kuulemislistat ovat julkisia ja niistä näkyy, ketä asiantuntijoita on kulloinkin kutsuttu kuultavaksi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.