Mainos

Eduskunta täytti 100 vuotta

Tänään on kulunut päivälleen sata vuotta siitä, kun säädyt hyväksyivät uuden valtiopäiväjärjestyksen ja vaalilain.

Suomen eduskunta juhli tänään satavuotispäiväänsä. Päivälleen sata vuotta sitten säädyt hyväksyivät maailman ensimmäisen modernin parlamentin pohjana olleen valtiopäiväjärjestyksen ja vaalilainsäädännön.

Vuosipäivän kunniaksi eduskunta kokoontui tänään 100-vuotisjuhlien ensimmäiseen juhlaistuntoon, jota seurasi suuri joukko ulkomaisia vieraita.

Juhlaistunnossa tehtiin päätös uuden kansainvälisiin ja EU-asioihin keskittyvän tutkimuslaitoksen perustamisesta eduskunnan yhteyteen. Uusi tutkimuslaitos aloittaa toimintansa vuoden 2007 alusta.

Myös naisten äänioikeuden juhla

Suomen naiset saivat yksikamarisen eduskunnan perustamisen yhteydessä sekä äänioikeuden että vaalikelpoisuuden.

Uuden-Seelannin naisille äänioikeus myönnettiin jo 1893. Australiassa äänoikeus ja mahdollisuus olla ehdokkaana ulotettiin naisiin vuonna 1903, mutta ulkopuolelle jätettiin maanosan alkuperäisväestö.

Kiistaton maailmanennätys Suomella on naisten valinnassa parlamenttiin. Ensimmäisissä vaaleissa maaliskuussa 1907 nousi 19 naista kansanedustajiksi.

Eduskunta viettää toista syntymäpäiväänsä 23. toukokuuta 2007, kun on kulunut 100 vuotta yksikamarisen eduskunnan ensimmäisestä täysistunnosta. Silloin järjestettävän juhlaistunnon on määrä vakinaistaa naisjärjestöjen rahoitus. Kutsuvieraina ovat muun muassa entiset kansanedustajat ja sotien veteraanit.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.