Mainos

Eduskunta lomailkoot pitkään, sanovat puoluesihteerit

Puoluesihteerit eivät lämpene ensimmäisen kauden kansanedustajan Markku Eestilän (kok) ehdotukselle, että kansanedustajien lomia pitäisi lyhentää.

– Kysymys ei ole siitä, että kauanko kansanedustajat istuvat eduskunnassa, vaan siitä mitä he tekevät. Yhtään lakia ei ole käsittääkseni jäänyt säätämättä sen takia, että kansanedustajilla olisi liian pitkät lomat. He edustavat kansaa ja siihen kuuluu olennaisena osana se, että ollaan kansan kanssa tekemisissä omissa vaalipiireissä eikä vain eduskunnassa, sanoo SDP:n puoluesihteeri Reijo Paananen.

Paananen pitää Eestilän ehdotusta outona.

– Jos kansanedustaja kokee olevansa lomalla, hän ei ehkä ole mieltänyt oikein tehtäväänsä. Kansanedustajuus ei ole työ, vaan luottamustehtävä. Ei siitä olla lomalla hetkeäkään.

Kansanedustajat ovat parhaillaan joulutauolla, joka kestää noin puolitoista kuukautta. Kesällä taukoa on noin 2,5 kuukautta.

Eestilä sanoi Iisalmen Sanomien haastattelussa tänään, että molempia vapaita voisi lyhentää parilla viikolla.

Keskusta: Tyhjäkäynti pikemmin ongelma

Keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen pitää ehdotusta populistisena.

– Jos istuntovapaita halutaan lyhentää, niin pitäisi myös keksiä jotain järkevää tekemistä edustajille siksi aikaa, Laaninen sanoo.

– Isompi ongelma esimerkiksi tällä vaalikaudella on ollut se, että vaikeiden hallitusneuvottelujen jälkeen hallitukselta ei ole tullut ehdotuksia, ja eduskunta on ollut enemmän tai vähemmän tyhjäkäynnillä. Siihen vaivaan istuntokauden pidentäminen ei kyllä auta.

Laaninen kertoo lukevansa parhaillaan Santeri Alkion päiväkirjoja sadan vuoden takaa.

– Siihen aikaan eduskunta oli koolla 3-4 kuukautta vuodessa ja pelättiin ammattipolitikoitsijoiden ammattikunnan syntymistä.

Kokoomus: Eduskunta koolle, kun tarve

Kokoomuksen Taru Tujunen muistuttaa, että eduskunta istuu aina, kun on tarve.

– Kun esimerkiksi hallitusohjelmaneuvottelut pitkittyivät, se vaikutti suoraan eduskunnan työskentelyyn. Eduskunta joutui istumaan heinäkuussakin, kun piti käsitellä budjettia.

Tujusen mielestä kaikesta voi silti keskustella ja työskentelytapoja on syytä aika ajoin arvioida uudelleen eduskunnassa siinä missä muuallakin.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.