Mainos

Eduskunnan tuore pääsihteeri: Kansanedustaja tarvitsee pitkiä vapaita palautumiseen ja kansan kuulemiseen

Eduskunta aloitti työnsä tänään joulutauon jälkeen puhemiehistön valinnalla.

Samalla ensimmäisen kevätkautensa aloitti eduskunnan tuore pääsihteeri Maija-Leena Paavola. Paavolan mukaan kaikki sujui ensimmäisenä istuntopäivänä hyvin, vaikka hieman uusi tehtävä ja viime viikolla saadun flunssan jälkioireet jännittivätkin.

– Ääni aika ajoin pettää, mutta hyvin kesti, Paavola iloitsee.

Kansanedustajilla on ollut mahdollisuus kerätä voimia kevättä varten joulun istuntotauon ajan. Tauko alkoi 18. joulukuuta ja päättyi tänään tiistaina.

Paavolan mielestä nykyisen mittaiselle tauolle on perusteita.

– Tauko lähtee ihan sieltä eduskunnan työjärjestyksestä, ykköspykälästä, jossa säädetään milloin eduskunta kokoontuu valtiopäiville. Se on helmikuun alussa. Eduskunta on aina valmiudessa kokoontua, jos tarvetta on. Korostaisin myös, että eduskunta on aina saanut kaikki työnsä tehtyä, mitä listalla on ollut. Mitään päätöksiä ei ole koskaan jäänyt tekemättä, Paavola perustelee.

Vapaaehtoistyötä ja palautumista

Paavolan mukaan kansanedustajilla täytyy olla myös mahdollisuus tavata kansalaisia ja tutustua heidän arkeensa.

– En kutsuisi näitä taukoja lomiksi, vaan sanoisin, että edustajat työskentelevät niinäkin aikoina. Monet edustajat kertovat esimerkiksi olleensa vapaaehtoistyössä tammikuun aikana. Se on juuri sitä tutustumista kansalaisten arkeen ja heidän kuulemistaan niistä asioista, mitkä kansalaisten mieltä painaa, Paavola sanoo.

Paavolan mielestä myös kansanedustajien on saatava vapaata, jotta he voisivat saada mahdollisuuden palautua työstä.

– Ei voi olla niin, että on 24/7 töissä, Paavola toteaa.

Paavolan mielestä nykykäytäntö toimii, mutta jos tarvetta istuntotauon lyhentämiselle on, eduskunta voi tehdä siitä päätöksen.

– Se on poliittinen päätös, virkamies ei ota siihen kantaa.

Virkamiehen näkökulmasta nykyisen mittainen tauko on Paavolan mielestä hyvä, sillä se antaa mahdollisuuden keskittyä niin sanotusti omiin töihin.

– Suunnittelu on kuitenkin tärkeä asia joka tehtävässä ja erityisesti tässä tehtävässä, kun suunnitellaan tulevaa istuntokautta. Se on myöskin aikaa hallitukselle valmistella valmistella esityksiä. Hallitushan työskentelee täysipainoisesti myös näinä istuntotaukoaikoina, Paavola muistuttaa.

Keväästä tulossa raskas

 Paavola odottaa kevätkautta innolla, vaikka ennakoi siitä tulevan raskas.

– Vaikeita asioita on paljon listalla. Oletettavasti tulee aika työntäyteinen kevät monessa suhteessa, Paavola arvioi.

Etenkin työmarkkinatilanteen, hallituksen kilpailukykypaketin eli niin sanottujen pakkolakien ja niihin nivoutuvien yhteiskuntasopimusneuvottelujen ennakoidaan aiheuttavan vilkasta keskustelua istuntosalissa. 

Paavola sanoo toivovansa, että osapuolet pääsevät sopimukseen.

– Kukaan varmasti ei halua näitä pakkolakeja, jotka eivät ole niin suurta kannatusta missään yhteydessä saaneet. Toisaalta ymmärrän hyvin, että Suomen talous on siinä määrin huonossa kunnossa, että jotain on tehtävä. Mutta toivoisin, että löytyisi sopuisa ratkaisu siitä, että miten taloutta saataisiin eteenpäin ja Suomea muutenkin ylös tästä alhosta, missä olemme olleet jo useita vuosia, Paavola sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.