Mainos

Eduskunnan syysaherrus alkaa, kovin vääntö jälleen sotesta: "Joillakin kokoomuksessa epäluuloja uudistusta kohtaan"

2:08

Eduskunta aloittaa syyskautensa huomenna. Yksi syksyn isoimmista kysymyksistä tiedustelulain lisäksi on, äänestääkö eduskunta kiistellystä sote- ja maakuntauudistuksesta marraskuun lopulla.

Åbo Akademin valtio-opin professori Kimmo Grönlund ei pidä sote- ja maakuntauudistuksen läpimenoa varmana. 

– Mitä lähemmäksi menemme huhtikuun eduskuntavaaleja, sitä enemmän kansanedustajat pohtivat omia läpimenomahdollisuuksiaan. Veikkaan, että ainakin kokoomuksessa on kansanedustajia, joilla on epäluuloja koko uudistusta kohtaan. 

Syksyn aikana nähdään myös, ajaako hallitus läpi uudistuksen irtisanomisten helpottamisesta pienissä yrityksissä. Kimmo Grönlundin mukaan tämän tyyppiset työelämän uudistukset sopivat hallituksen ideologiaan. 

– Työelämään tarvitaan joustavuutta, että työllisyys olisi hyvässä kunnossa, vasemmisto taas vastustaa sitä. Tämän läpimenoon uskon enemmän kuin maakuntauudistuksen läpimenoon. 

Eduskunnasta luopujia vajaa parikymmentä 

Vajaa parikymmentä kansanedustajaa on jo ilmoittanut jättävänsä eduskunnan ensi keväänä, ja määrän odotetaan yhä nousevan. Yksi luopujista on nykyisistä kansanedustajista toiseksi pitkäaikaisin, kokoomuksen veteraanipoliitikko Pertti Salolainen.

– 40 vuotta kansanedustajana on riittävä määrä ja ikäkin tulee vastaan, täytän ensi kuussa 78 vuotta. Ehkä osa kansanedustajista on odottanut vähän liikaa, että täällä saadaan nopeasti tuloksia aikaan, ja se ei tässä talossa ole mahdollista. Toinen syy turhautumiselle voi olla se, että työ on muuttunut Whatsapp- ja Twitter-työskentelyksi. Täällä ei enää käydä riittävästi syvällisempää keskustelua. 

Eduskunnasta luopujia on ollut aiemminkin, sillä esimerkiksi ennen vuoden 2015 eduskuntavaaleja reilut 30 kansanedustajaa ilmoitti, etteivät he lähde ehdolle. Ennen vuoden 2011 eduskuntavaaleja, heitä oli lähes 40.

 

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja