Eduskunta etsii VTV:lle uutta pääjohtajaa Tytti Yli-Viikarin paikalle – hakuilmoitus julkaistiin netissä, nämä ovat vaatimukset

3:24
Näin Tytti Yli-Viikari kommentoi SuomiAreenassa hänen ympärillään vellonutta kohua.

Valtiontalouden tarkastusviraston VTV:n pääjohtajan paikka on nyt julkisessa haussa. Tytti Yli-Viikari irtisanottiin tehtävästä kesäkuussa. Hakuilmoitus on julkaistu valtiolle.fi-sivustolla.

Tarkastusviraston uuden pääjohtajan valitsee eduskunta. Pesti kestää kuusi vuotta.

Valtiolle.fi-sivuilla julkaistun ilmoituksen mukaan virka täytetään 1. päivä tammikuuta 2022 lukien. Määräaikainen tehtävä päättyy siten 31. joulukuuta 2027.

Pääjohtajan tehtävänä on johtaa VTV:n toimintaa. VTV:n tehtävänä on puolestaan pitää huolta siitä, että valtion taloudenhoito tapahtuu laillisesti ja on tarkoituksenmukaista. VTV tarkastaa valtion talousarvion noudattamista ja valvoo finanssipolitiikkaa sekä puolue- ja vaalirahoitusta.

VTV:ssä työskentelee noin 150 henkilöä, ja toimipaikka sillä on Helsingin lisäksi Oulussa. Pääjohtaja työskentelee Helsingissä.

Uudelle pääjohtajalle on asetettu vaatimuksia: henkilön tulee olla Suomen kansalainen ja hänellä tulee olla virkaan soveltuva ylempi korkeakoulututkinto, hyvä perehtyneisyys julkiseen talouteen ja valtion hallintoon sekä käytännössä osoitettu johtamistaito ja -kokemus.

Lisäksi virassa edellytetään erinomaisen suomen kielen taidon lisäksi ruotsin kielen erinomaista suullista ja kirjallista taitoa sekä toisen kielen tyydyttävää suullista ja kirjallista taitoa.

Tehtävään valittavasta henkilöstä voidaan tehdä hakijan suostumuksella suojelupoliisin tekemä turvallisuusselvitys. Lisäksi virkaan nimitettäväksi esitettävän henkilön on ennen nimittämistään annettava selvitys sidonnaisuuksistaan, ilmoituksessa kerrotaan.

Epäselvyydet veivät eduskunnan luottamuksen

Eduskunnan täysistunto irtisanoi edellisen pääjohtajan, Tytti Yli-Viikarin, VTV:stä esiin nousseiden epäselvyyksien ja ongelmien takia. Se katsoi, että luottamus Yli-Viikariin oli romahtanut niin, ettei hänellä ollut enää edellytyksiä toimia pääjohtajana.

Keskusrikospoliisi kertoi elokuussa, että Yli-Viikaria epäillään useammasta rikoksesta. Rikosepäilyt koskevat työsopimusta, jolla VTV:n työntekijälle maksettiin palkkaa ilman työvelvoitetta kahden vuoden ajan. Lisäksi kysymyksiä on liittynyt Yli-Viikarin työmatkoilla kerryttämien lentopisteiden käyttöön.

Yli-Viikari on kiistänyt syyllistyneensä rikoksiin ja valittanut potkuistaan hallinto-oikeuteen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja