Eduskunta äänestää tänään viimein elpymispaketista – tutkija olisi kaivannut enemmän keskustelua sisällöstä: "Tässä on kuultu erikoisia kommentteja"

Eduskunta äänestää tänään tiistaina EU:n omien varojen päätöksen hyväksymisestä eli niin sanotusta elpymispaketista. Samaan kokonaisuuteen kuuluun myös EU:n monivuotisen budjettikehyksen hyväksyminen.

Paketin hyväksyminen vaatii taakseen eduskunnassa kahden kolmasosan enemmistön. Hallituspuolueiden on arvioitu äänestävän yhtenäisesti paketin puolesta, mutta läpimenoon tarvitaan apua myös oppositiolta. Avainasemassa on kokoomuksen ryhmä, joka monien käänteiden jälkeen päätti äänestää paketin puolesta. Tosin muutama kokoomuslainen on ilmoittanut äänestävänsä vastaan. 

Oppositiossa pakettia vastustavat perussuomalaiset, kristillisdemokraatit sekä yhden miehen ryhmiä edustavat Harry Harkimo (Liike Nyt) ja Ano Turtiainen. Äänestyksen on määrä alkaa kello 14. Sitä voi seurata MTV Uutiset Liven

suorassa lähetyksessä. 

Eduskunta ei ollut pelkkä kumileimasin

Politiikan tutkija ja Poliitikasta -lehden päätoimittaja Mikko Poutanen Tampereen yliopistosta arvioi, että paketti tullaan hyväksymään riittävän suurella enemmistöllä.

– Se todennäköisemmin hyväksytään kuin hylätään, nyt kokoomuslaiset ovat vapaita äänestämään sen puolesta. Tietenkään mikään ei ole varmaa ennen kuin lukemat nähdään eduskunnan taululla, Poutanen sanoo.

Paketin käsittely ei ole mennyt täysin hallituksen suunnitelmien mukaan. Perustuslakivaliokunta päätti edellyttää yksinkertaisen enemmistön sijaan kahden kolmasosan tukea. Perussuomalaiset puolestaan pitkittivät keskustelua aiheesta monta päivää maratonpuheenvuoroillaan. 

Erikoistutkija Kimmo Elo Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen laitokselta arvioi perussuomalaisten onnistuneen siinä, että he saivat aiheen isosti esille. Lopputulokseen hän ei usko sen kuitenkaan vaikuttavan.

– Muiden puolueiden odotukset siitä, että tämä menisi läpi vähän kuin kumileimasimena, niin se ei toteutunut. Odotus oli, että se menisi läpi muutamin kriittisin äänenpainoin. Sen muuttuminen näin isoksi kysymykseksi on varmasti yllättänyt muut puolueet, Elo sanoo.

Rahaa työllisyyteen ja vihreään siirtymään

Suomi maksaa paketista 6,6 miljardia euroa, ja saa takaisin 2,7 miljardia. Rahaa on tarkoitus käyttää muun muassa digitalisaatioon, ilmastoystävälliseen teknologiaan ja työllisyyteen.

Suomessa pakettiin liittyvä kritiikki on pyörinyt pitkälti paketin oikeudellisen perustan ympärillä. Elpymispaketin on katsottu vievän EU:ta kohti yhteisvastuullista velkaa, jota Suomi on perinteisesti vastustanut. Kimmo Elo olisi halunnut kuulla enemmän puhetta paketin sisällöstä.

– Tässä on kuultu erikoisia kommentteja, kuten "Tämä on hyvä Euroopalle mutta huono Suomelle". Suomi ikäänkuin ulkoistetaan eurooppalaisesta tilanteesta, joka on tuntunut hieman erikoiselta. Keskustelu EU:n tulevaisuudesta ja selviämisestä uudessa maailmanjärjestyksessä, se on ollut meillä poissa. Muualla on kyllä keskusteltu enemmän EU:sta ja Eurooppa-kontekstista. Meillä EU on ollut taustalla ja tästä on tullut enemmän sisäpoliittinen kysymys, Elo toteaa.

– On syytä keskustella siitä, että EU on ottanut aktiivisemman talouspoliittisen toimijan roolin. Sen sijaan, että katsotaan tarkkoja rajoja, kriittisiä pisteitä tai budjettivajeita, niin ollaan siirrytty aktiivisempaan talouspolitiikkaan, jolla pyritään elvyttämään euroalueen taloutta laajemmin, sanoo Mikko Poutanen.

Elpymispaketti ja siihen kytkeytyvä EU:n monivuotinen budjettikehys on hyväksyttävä kaikissa jäsenmaissa. Suomen lisäksi päätöstä odotetaan vielä esimerkiksi Puolalta, Hollannilta ja Itävallalta.

Lue myös:

    Uusimmat