Harvinainen vierailu: Macron varoitti Saksan-vierailullaan yksinvaltiuden ihannoimisesta

Macron ei sulje pois länsijoukkojen lähettämistä Ukrainaan. 0:59
Katso uutisklippi helmikuulta 2024: Emmanuel Macron ei sulje pois länsijoukkojen lähettämistä Ukrainaan.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja hänen vaimonsa Brigitte Macron ovat saapuneet harvinaiselle vierailulle Saksaan.

Macron saapui kolmipäiväiselle valtiovierailulle tällä kertaa Saksan presidentin Frank-Walter Steinmeierin kutsumana.

Macronin ensimmäinen pysähdyspaikka oli demokratiafestivaaleilla Steinmeierin seurassa. Hän varoitti demokratian ihanteiden rapistumisesta molemmissa maissa.

– Eräänlainen yksinvaltiuden ihannoiminen on kasvussa... Unohdamme liian usein, että (demokratian puolustaminen) on kamppailu, hän sanoi AFP:n mukaan.

Tapaamisen kulkua lähetti suorana ainakin Saksan Deutsche Welle -kanava.

Vierailu on harvinainen, sillä Ranskan presidentti on vieraillut tapaamassa Saksan presidenttiä viimeksi 24 vuotta sitten. Tuolloin Ranskan silloinen presidentti Jacques Chirac vieraili Berliinissä.

Macron on käynyt Saksassa useasti tapaamassa liittokansleri Olaf Scholzia. Steinmeieria Macronin piti tavata jo viime vuoden heinäkuussa, mutta matkaa jouduttiin lykkäämään Ranskan mellakoiden vuoksi.

Yhtenäisyyden osoitus

Ranskan ja Saksan suhteita tutkineen Jeanette Süssin mukaan vierailun tarkoituksena on osoittaa yhtenäisyyttä Ukrainan sodan varjostamassa Euroopassa, mutta sillä on myös muita kahdenvälisiä tavoitteita.

–  (Tavoitteena on) löytää Ranskan ja Saksan lähentymiskohtia tulevaisuuteen liittyvistä aiheista, kuten teknologiasta, innovaatioista ja tekoälystä. Myös demokratia ja nuoriso ovat asialistalla korkealla, Süss sanoi Euronews-uutiskanavalle.

Saksan ja Ranskan välit eivät aina ole olleet kovin lämpimät. Tutkijan mukaan esimerkiksi ydinvoima on yhä hankala kysymys maiden välillä.

Saksa sulki viime vuonna viimeisen ydinvoimalaitoksensa jyrkkänä vastakohtana Ranskalle, joka kattaa 70 prosenttia sähköntarpeestaan ​​ydinvoimalla.

Saksan viranomaisia ovat myös vaivanneet Macronin harkitsemattomina pidetyt lausunnot, kuten väläyttelyt siitä, että Ukrainan tukijamaat voisivat harkita omien joukkojensa lähettämistä Ukrainan avuksi. EU:n avainmaiden erimielisyyksien Ukrainan puolustuksesta on pelätty rohkaisevan Venäjää, joka on viime aikoina laajentanut hyökkäystään.

Kohteena myös entinen DDR

Macron osallistuu vierailullaan myös erilaisiin seremonioihin, joissa muistellaan muun muassa Itä-Saksan ja Länsi-Saksan yhdistymistä. Presidentit matkustavat Itä-Saksan Dresdeniin sekä läntiseen Münsteriin, joissa maat tekevät yhteistyötä teknologian tai turvallisuuden parissa.

– Presidentit juhlistavat Euroopan yhdentymistä kaikilla kolmipäiväisen kiertueen pysähdyspaikoilla, sanottiin vierailusta ilmoittaneen Saksan presidentinkanslian lausunnossa Le Monde -lehden mukaan toukokuun alussa.

AFP:n mukaan saksalaismedioissa on pantu merkille se, että vierailut suuntautuvat myös entisen DDR:n alueelle.

– Ranskan ja Saksan suhde, joka on ollut niin tärkeä Euroopan vakaudelle, on pitkään ollut ensisijaisesti suhde Länsi-Saksan kanssa, kirjoitti Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Lehden mukaan Macron näyttää kuitenkin päättäneen muuttaa tämän perinteen.

"Kauan eläköön Ranskan ja Saksan ystävyys"

Maat ovat katsoneet tärkeäksi korostaa hyviä suhteita, ainakin ulospäin.

Sosiaalisessa mediassa Macron ja Scholz kävivät leikkimielistä sanailua aiemmin tässä kuussa, kun Macron kysyi Scholzilta apua nuorten esittämään kysymykseen siitä, toimiiko Ranskan ja Saksan "parisuhde".

– Hei rakkaat ystävät, kauan eläköön Ranskan ja Saksan ystävyys, Scholz vastasi videoviestillä Macronin X-tilillä ranskaksi.

– Kiitos, Olaf! Olen kanssasi hyvin paljon samaa mieltä, Macron vastasi saksaksi, vahvalla ranskan aksentilla.

Juttua päivitetty kello 18.36 Macronin kommenteilla.

Juttu päivitetty kauttaaltaan 26.5.2024 kello 17.16.

Lue myös:

    Uusimmat