Mainos

Saksan liittopresidentti näpäytti Donald Trumpia muurin murtumisen juhlallisuuksissa – "Yhdysvallat kansallista egoismia vastaan, sitä toivon tulevaisuudelta"

3:03
MTV Uutisetn kirjeenvaihtaja Tapio Nurminen raportoi Berliinistä.

Saksan liittopresidentti näpäytti lauantaina Yhdysvaltojen presidenttiä Donald Trumpia Berliinin muurin murtumisen 30-vuotisjuhlallisuuksissa.

Presidentti Frank-Walter Steinmeier muisteli puheessaan Yhdysvaltojen ja sen presidentin Ronald Reaganin roolia Länsi- ja Itä-Saksaa erottaneen muurin murtumisessa.

– Yhdysvallat kunnioittavana kumppanina, kumppanina demokratian ja vapauden puolesta, kansallista egoismia vastaan -- sitä toivon myös tulevaisuudelta, Steinmeier sanoi.

Steinmeierin kommentti tulkittiin piikiksi Trumpille, joka muun muassa kampanjoi Amerikka ensin -iskulauseella, ajaa muuria Meksikon rajalle sekä on irrottanut Yhdysvallat Pariisin ilmastosopimuksesta ja Iranin ydinsopimuksesta.

Steinmeier käänsi kriittisen katseen myös omaan maahansa, jossa entisen Itä-Saksan alueella äärioikeisto on viime vuosina vahvistunut.

– Uusi muuri leikkaa maatamme -- muuri, joka rakentuu turhautumisesta, suuttumuksesta ja vihasta, on näkymätön, mutta silti se erottaa meitä ja on yhtenäisyytemme tiellä, liittopresidentti sanoi.

Ennen Steinmeirin puhetta Trump lähetti terveisensä Washingtonista "yhdelle tärkeimmistä liittolaisistamme".

– Onnittelen Saksan kansaa valtavista edistysaskelista, joita se on ottanut maansa yhdistämiseksi ja entisen Itä-Saksan jälleenrakentamiseksi, Trump viestitti.

Merkel: Demokratia ei ole itsestäänselvyys

Aiemmin päivällä liittokansleri Angela Merkel varoitti Eurooppaa ottamasta demokratiaa itsestäänselvyytenä.

– Nämä arvot on aina uudistettava, ja niitä on toistuvasti puolustettava, Merkel sanoi.

– Mikään muuri, joka sulkee sisäänsä ihmiset ja rajoittaa vapautta, ei ole niin vahva tai suuri, etteikö sitä voitaisi murtaa, liittokansleri jatkoi.

Berliinin juhlallisuuksissa oli toinen tunnelma kuin viisi vuotta sitten. Tuolloin paikalla olivat muun muassa demokratiaikoneiksi nousseet Neuvostoliiton ex-johtaja Mihail Gorbatshov ja Puolan ex-presidentti Lech Walesa.

Nyt korkeimman tason arvovieraat loistivat poissaolollaan. Yhdysvaltojen ulkoministeri Mike Pompeo ehti jo lähteä, Ranskan presidentti Emmanuel Macron pistäytyy nopeasti vasta sunnuntaina ja Britannian pääministeri Boris Johnson ei brexit-kiireidensä keskeltä ehtinyt paikalle lainkaan.

"Me olemme kansa"

Muuri eristi Länsi-Berliinin Itä-Berliinistä ja muusta Itä-Saksasta vuodesta 1961 vuoteen 1989. Lokakuussa 1989 yli 200 000 ihmistä Itä-Saksan Leipzigissä huusi iskulausetta "Me olemme kansa". Samassa kuussa Itä-Saksan kommunistijohtaja Erich Honecker erosi.

Lopullisen kuoliniskun muurille antoi vahingossa Itä-Saksan kommunistipuolueen virkamies Günter Schabowski. Schabowskin piti kertoa tiedotustilaisuudessa, että viisumien myöntämistä itäsaksalaisille helpotetaan. Huonosti valmistautunut Schabowski kuitenkin ilmoitti vahingossa, että rajan saa vapaasti ylittää. Kun toimittaja kysyi uudistuksen aikataulusta, häkeltynyt virkamies sanoi, että uudistus tulee voimaan heti.

Tiedotustilaisuus televisioitiin ympäri maailmaa, ja pian otsikot kirkuivat, että Berliinin muuri on murtunut. Tuhannet itäberliiniläiset ryntäsivät rajanylityspaikoille ja marssivat Länsi-Saksan puolelle ohi hämmentyneiden rajavartioiden. Tästä alkoi Saksojen yhdistyminen, joka toteutui vajaata vuotta myöhemmin.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja