EBU jyrähtää euroviisuedustajiin kohdistuneesta häirinnästä

Kuinka poliittinen tapahtuma on Euroviisut? 10:02
Viiden jälkeen -ohjelmassa keskusteltiin helmikuussa, kuinka poliittinen tapahtuma Euroviisut on.

EBU julkaisi lausunnon, jossa se tuomitsee kilpailijoihin kohdistuvan häirinnän.

Euroopan yleisradioliitto EBU julkaisi tiistaina apulaispääjohtajansa Jean Philip De Tenderin  lausunnon, jossa otetaan kantaa viisuosallistujien häirintään.

Lausunnon alussa sanotaan EBU:n tiedostavan vahvat tunteet ja mielipiteet, joita tämän vuoden Euroviisuihin Lähi-idän tilanteen vuoksi liittyy. Useat maat ovat vaatineet Israelin sulkemista viisujen ulkopuolelle Israelin ja äärijärjestö Hamasin välisen sodan vuoksi. Euroopan yleisradiounioni EBU on jo aiemmin vahvistanut, että Israel saa osallistua Euroviisuihin.

Ymmärrämme, että ihmiset haluavat osallistua keskusteluun ja ilmaista mielipiteensä. Meihin kaikkiin ovat vaikuttaneet kuvat, tarinat ja kiistaton tuska, josta Israelissa ja Gazassa olevat ihmiset kärsivät, lausunnossa sanotaan.

EBU haluaa kuitenkin lausunnon mukaan puuttua "kohdennettuihin sosiaalisen median kampanjoihin" joitakin tämän vuoden viisuedustajia vastaan. Se huomauttaa, ettei yhdenkään maan, mukaan lukien Israelin hyväksyminen mukaan kilpailuun ole yksittäisten artistien, vaan EBU:n hallintoelinten vastuulla. 

– Vaikka kannatamme vahvasti sananvapautta ja oikeutta ilmaista mielipiteensä demokraattisessa yhteiskunnassa, vastustamme kuitenkin tiukasti kaikenlaista nettiväkivaltaa, vihapuhetta tai häirintää, joka on kohdistettu artisteihimme tai muihin kilpailuun liittyviin henkilöihin. Sitä on mahdotonta hyväksyä ja se on täysin epäreilua, koska artisteilla ei ole roolia tässä päätöksessä, lausunto kuuluu.

EBU on lausunnon mukaan omistautunut tarjoamaan turvallisen ja kannustavan ympäristön kaikille Euroviisujen osallistujille, henkilökunnalle ja faneille. 

– Kehotamme kaikkia osallistumaan kunnioittavaan ja rakentavaan keskusteluun ja tukemaan artisteja, jotka työskentelevät väsymättä – sen parissa, mikä on musiikki- ja viihdeohjelma jakaakseen musiikkiaan maailman kanssa, lausunto päättyy.

EBU kertoi joulukuussa Sky Newsille hyväksyneensä Israelin osallistumisen vuoden 2024 Euroviisuihin. EBU kommentoi johtokuntansa tekemää päätöstä sanoen Euroviisujen olevan laulukilpailu julkisille yleisradioyhtiöille, ei valtioille.

EBU hyllytti Israelin aiemman kilpailukappaleen sen oletetun poliittisuuden vuoksi. Kappaleessa tulkittiin olevan äärijärjestö Hamasin lokakuun iskuihin liittyvä viesti.

EBU kertoi maaliskuun alussa antaneensa Israelille luvan osallistua toukokuun Euroviisuihin, kun maan kisakappaleen sanoitukset uudistettiin kokonaan. Hurricane-nimisen kappaleen esittää 20-vuotias venäläis-israelilainen Eden Golan.

Euroviisut järjestetään 7.–11. toukokuuta Ruotsin Malmössä.

Lue myös:

    Uusimmat