Duuman puhemies: Venäjän pitäisi irtisanoa arktisen alueen rajasopimus Norjan kanssa

Venäläiskansanedustajien tulisi harkita Arktisen alueen rajasopimuksen irtisanomista Norjan kanssa, sanoo Venäjän duuman puhemies Vjatsheslav Volodin. Duuman tiistaisen lausunnon mukaan Norja estää ruuan ja rahtitavaran toimituksen Huippuvuorille.

Venäjä on kevään mittaan syyttänyt Norjaa pääsyn eväämisestä Huippuvuorten saaristoon. Viime viikolla Venäjä käski Norjan asiainhoitajan keskustelemaan aiheesta.

Maat solmivat vuonna 2010 sopimuksen Barentsinmeren ja Pohjoisen jäämeren merenkulun rajaamisesta ja yhteistyöstä. Sopimus päätti 40-vuotisen kiistan.

Norjan ulkoministeriön mukaan rajasopimus ei sisällä purkuklausuulia ja sen säilyttäminen on molempien maiden intresseissä.

Norjalla on ylin määräämisoikeus Huippuvuorten suhteen, mutta Venäjä on jo pidempään halunnut kasvattaa sanavaltaansa alueen suhteen.

Ilmaston lämpenemisen nopeus arktisella alueella säikäytti asiantuntijat – nyt kommentoi Ilmatieteen laitoksen tutkija 12:23
Katso myös: Ilmaston lämpenemisen nopeus arktisella alueella säikäytti asiantuntijat – nyt kommentoi Ilmatieteen laitoksen tutkija

Lue myös:

    Uusimmat