Drone-lennokki sai laskeutua vapaasti Britannian suurimmalle sotalaivalle: "Se olisi voinut laskea kannelle muoviräjähdettä"

Drone-lennokkien aiheuttamat vaaratilanteet, turvallisuusriskit ja käyttösäännöt ovat puhuttaneet viime aikoina eri puolilla. Britanniassa kerrotaan tapauksesta, jossa valokuvaaja onnistui laskeutumaan lennokillaan Britannian merivoimien lippulaivan kannelle, ottamaan aluksesta kuvia ja nousemaan alukselta takaisin lentoon häiriöttä. Asiasta uutisoivat muun muassa BBC ja Suomessa Tivi.

Black Isle Images -nimiseen kuvauskollektiiviin kuuluva amatöörivalokuvaaja onnistui laskemaan lennokkinsa juuri neitsytmatkansa tehneen HMS Queen Elizabeth -lentotukialuksen kannelle lennokin sensoreiden varoitettua tuulenpuuskasta.

Kuvaajan suureksi yllätykseksi laskeutuminen onnistui häiriöttä. Hän otti lennokillaan kuvia lentotukialuksen kannelta ja nousi sen jälkeen onnistuneesti takaisin lentoon.

Kuvaaja käytti kiinalaisvalmisteista DJI-lennokkia. Tapahtuma sattui viime kuussa Invergordonin pienessä satamakaupungissa Skotlannin itärannikolla.

Kuvaaja ilmoittautui tapahtuman jälkeen alusta vartioineelle sotilaspoliisille, mutta he eivät lehtitietojen mukaan "vaikuttaneet erityisen huolestuneilta."

Hän jätti myös puhelinnumeronsa viranomaisille, mutta soittoa ei ole kuulunut. Hän kertoo olleensa varsin hämmentynyt siitä, että turvallisuusviranomaiset eivät vaikuttaneet järin kiinnostuneelta asiasta.

– Lennokki olisi voinut kantaa mukanaan kaksi kiloa semtexiä (muoviräjähde) ja jättää sen kannelle, dronea lennättänyt kuvaaja, joka ei halua nimeään julkisuuteen, kommentoi BBC:lle.

Pelkona on, että lennokkeja käytetään tiedustelun lisäksi aseina

Britannian puolustusministeriön lausunnon mukaan maan suurimman lentotukialuksen turvallisuus otetaan vakavasti ja tapauksesta on tehty tiedonanto Skotlannin poliisille.

HMS Queen Elizabeth on suurin sotalaiva Britannian laivaston historiassa. Pituutta aluksella on 280 metriä ja sen lentokannen pinta-ala vastaa noin kolmea jalkapallokenttää.  

Alus rakennettiin vuosien 2009-2017 välillä ja se teki neitsytmatkansa kesäkuussa. Alus on tarkoitus ottaa operatiiviseen käyttöön vuonna 2020.

Yhdysvallat on antanut asevoimilleen luvan ampua alas sotilaskohteiden yllä lentävät lennokit.

Pelkona on ollut, että lennokkeja ei käytevä vain tiedusteluun vaan myös tappavina aseina. Esimerkiksi terroristijärjestö Isisin tiedetään varustaneen DJI-lennokkeja räjähteillä.

Lue myös:

    Uusimmat