Ahvenanmaan postin johtohenkilöitä syytteeseen dopingtutkinnassa – epäillään vedättäneen Tullia väärillä ilmoituksilla

Ahvenanmaan postia ja kuutta eri henkilöä vastaan on nostettu syytteitä laajassa dopingrikostutkinnassa. Henkilöt ovat toimineet yhtiön vastuutehtävissä, kertoi tiistaina Syyttäjälaitos tiedotteessa.

Åland Postin tiedotteen mukaan syytettyjen joukossa ovat muun muassa Åland Postin toimitusjohtaja Henrik Bertil Lundberg ja talousjohtaja, toimitusjohtajan sijainen Johan Michael Sundblom.

Kuudesta henkilöstä yksi on Åland Postin mukaan yhtiön entinen työntekijä. Maakunnansyyttäjä Peter Rikberg sanoi STT:lle, että kaikkia kuutta epäillään salakuljetuksesta, törkeästä veropetoksesta ja törkeästä dopingrikoksesta Ahvenanmaalla.

– [Nimikkeet] ovat valikoituneet esitutkinnan perusteella. Nämä kaikki nimikkeet ovat olleet mukana koko esitutkinnan ajan, Rikberg sanoi.

Satojatuhansia lääketabletteja

Kyse on tapauksesta, jossa Kanaalisaarille rekisteröity yritys osti Yhdysvalloista satojatuhansia lääkkeiksi ja dopingaineiksi luokiteltuja tabletteja. Yrityksellä oli sopimus Ahvenanmaan postin kanssa tuotteiden vastaanottamisesta, varastoinnista ja edelleen lähettämisestä kuluttajille.

Åland Postin epäillään antaneen Tullille vääriä tietoja tuotteista ja näin mahdollistaneen sääntöjen vastaisen tuonnin ja viennin. Yhtiön nettisivujen mukaan sen ainoa omistaja on Ahvenanmaan maakuntahallitus.

Rikosten epäillään tapahtuneen vuosina 2016–2017.Kaikki epäillyt ovat kiistäneet syyllisyytensä. STT ei tavoittanut tiistaina Lundbergia eikä Sundblomia.

Tabletteja päätyi myös suomalaiskuluttajille

Syytteen mukaan syytetyt ovat Ahvenanmaan postin puolesta laittomasti, ilman säädettyjä lupia, tuoneet maahan lääkkeitä ja dopingaineita sekä luovuttaneet tavarat vapaaseen kulutukseen EU:n alueella.

Tulli kertoi aiemmin, että maahan on tuotu yli 770 000 lääketablettia ja noin 200 000 dopingtablettia. Merkittävä osa tableteista päätyi verkkokaupan kautta kuluttajille Suomeen ja muihin EU-maihin. Tulli arvioi aiemmin rikoshyödyksi noin 2,2 miljoonaa euroa.

Epäilyt koskevat myös ravintolisien ja rehutuotteiden maahantuontia ilman säädettyjä ilmoituksia valvoville viranomaisille. Tullille annetut väärät tiedot ovat syyttäjien mukaan myös johtaneet vääriin tullimaksuihin ja maahantuontiin liittyviin arvonlisäveroihin.

Uutista päivitetty kello 20.20 pidemmällä versiolla.

Lue myös:

    Uusimmat