Donald Trump tylyttää autovalmistajaa: "Henry Ford olisi hyvin pettynyt" – tässä on presidentin oma ehdotus

Yhdysvaltalainen autovalmistaja Ford on saanut presidentin vihat päälleen. Taustalla on Fordin päätös tukea Kalifornian osavaltion tiukempia kulutus- ja päästörajoja vapaaehtoisesti.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on kritisoinut kovin sanoin autovalmistaja Fordin päätöstä liittyä Kalifornian vapaaehtoisteen sopimukseen autojen päästörajojen kiristämisestä.

Sopimuksen tukijoiksi ovat jo ennen Fordia ilmoittautuneet japanilainen Honda sekä saksalaisvalmistajat BMW ja Volkswagen.

Trumpin hallinto haluaisi höllätä autojen päästö- ja kulutusrajoja, jotta valmistajien ei tarvitsisi käyttää niin suuria summia vähäpäästöisten autojen kehittämiseen.

Trumpin mukaan Fordin perustaja Henry Ford olisi "hyvin pettynyt, jos tietäisi, miten hänen yhtiönsä haluaa rakentaa kalliimpia, vähemmän turvallisia ja huonommin toimivia autoja vain siksi, etteivät yhtiön johtajat halua tapella Kalifornian viranomaisten kanssa".

Fordin mukaan taas ympäristölle vähemmän haitalliset autot voivat olla samaan aikaan myös edullisia.

Trumpin päätökset käymässä kalliiksi General Motorsille 0:54
VIDEO: Trumpin päätökset käymässä kalliiksi General Motorsille.

Kalifornian osavaltion asianajaja Xavier Becerra vastasi Trumpin hyökkäykseen toteamalla, että presidentin suunnitelmat lisäisivät ajoneuvojen päästöjä 540 miljoonalla tonnilla.

– Tämä ei vaikuta paremmalta vaihtoehdolta, Becerra sanoi viitaten Trumpin hallinnon ehdotukseen rajojen höllentämisestä.

Mikäli Trumpin hallinto saisi tahtonsa läpi, lisääntyisi USA:n öljynkulutus vuoteen 2030 mennessä jopa puolella miljoonalla barrelilla päivässä – kyllä, päivässä – autojen kuluttaessa enemmän polttoainetta. Autovalmistajat säästäisivät arviolta 300 miljardia dollaria vuodessa.

Valkoinen talo on yrittänyt taivutella autovalmistajia olemaan liittymättä Kalifornian sopimukseen, kun taas yhdysvaltalaiset demokraatit ovat puhuneet vahvasti sopimuksen puolesta.

– Minun ehdotukseni näille poliittisesti korrekteille autovalmistajille on, että he alentaisivat autojen hintoja vähintään 3 000 dollarilla ja tekisivät niistä huomattavasti nykyistä turvallisempia. Moottorit toimisivat paremmin, ja vaikutus ympäristöön olisi minimaalinen. Hölmöjä johtajia! Trump twiittasi.

Lähde: Reuters

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja