60 vuotta täyttänyt Ile Vainio saattoi juoda hurjimpina vuosina kaksi pulloa brandya päivässä – tajuaa nyt, minkä vuoksi

9:11
Ile Vainio lopetti alkoholin käytön vuonna 2018.

Musiikkiguru on nyt 60-vuotiaana elämänsä voimissa. Hän tajusi syövästä parannuttuaan, että tärkein syntymäpäivälahja on ollut hänelle se, että saa olla terve. 

Kymmenen vuotta sitten, silloin kun Ilkka Vainio täytti 50 vuotta, juhliminen kesti puoli vuotta. Hän keikkaili juhlavuoden kunniaksi ympäri Suomea. 

Nyt pyöreiden juhliminen menee kuitenkin täysin erilaisissa merkeissä, kun juhlakiertue jouduttiin perumaan koronakriisin vuoksi. 

Vainion juhlavuosi on ollut tapahtumarikas, niin hyvässä kuin pahassa. Maaliskuussa hän hakeutui sairaalaan huimauksen vuoksi ja pian selvisi, että hänellä on paksusuolen syöpä. Silloin Ilkka, eli Ile luuli kuolevansa. 

–  Minulla tuli kiire elää. Soitin musiikkitutuilleni, että nyt on kiire tehdä musiikkia ennen kuin kuolen. Ei mennyt aikaakaan, kun menimme studiolle ja tehtiin levyllinen musiikkia, keskiviikkona 7. lokakuuta 60 vuotta täyttänyt  Ile toteaa. 

Suurin lahja

Ile oli sanonut ennen leikkausta kirurgille, että hänen täytyy pysyä hengissä, sillä elokuussa alkaa juhlakiertue. Kirurgi piti lupauksensa ja nyt mies, joka luuli olevansa kuolemanporteilla, elää omien sanojensa mukaan muiden verenluovutuksen avulla jatkoaikaa. 

Ajatus kuolemasta ja sen jälkeen tullut tieto parantumisesta on saanut Ilen nauttimaan elämästä entistä enemmän. Mies ei harmittele sitä, että juhlakiertuetta ei tänä vuonna tule, nimittäin joskus se kuitenkin tulee. Se on tarkoitus järjestää ensi vuonna, samana vuonna, jolloin hänen levynsäkin on tarkoitus ilmestyä. 

 – Pääasia, että olen terve. Se on suurin lahja, mitä olen saanut. Yritän muistuttaa ihmisiä siitä, että muistettaisiin, mitä kaikkea hyvää meillä on, eikä sitä, mitä kaikkea huonoa meidän ympärillämme on. Se olisi tärkeää muistaa erityisesti tällaisena aikana. 

Ujous läträttiin pois viinalla

Ile kokee, että hänen matkansa on vasta alkamassa. Hän kokee olevansa tällä hetkellä parhain versio itsestään musiikillisesti. Myös rohkeus on ottanut vallan 60-vuotiaasta musiikkinikkarista.

Tähän vaikuttaa vahvasti myös se, kun Ile päätti laittaa lopullisesti korkin kiinni kolme ja puoli vuotta sitten. Enää ei ole maistunut, vaikka viisi vuotta sitten päivässä oli saattanut kulua kaksi puloa brandya. Nyt, mieli kirkkaana, hän pohtii, että alkoholin avulla hän yritti tukahduttaa tiettyjä piirteitä itsestään. 

– Vaikka ei uskoisi, niin olen oikeasti ujo. Alkoholin avulla luulin saavani rohkeutta. 

Keikoilla Ile on saanut positiivista palautetta siitä, että on lavalla energisempi. Fanit ovat huomanneet, että sama huumori on kuitenkin pysynyt, vaikka viinan piru on jätetty taakse. Huumorinkukka on miehessä itsessään, ei alkoholissa. 

– Minusta on tullut entistä hullumpi, Ile nauraa ja toteaa samalla, ettei halua ikinä päästää itsestään pois sitä pienen pojan energiaa, mitä hänessä on aina ollut. 

 "Hyvä, kun lopetit. Minä lopetin heroiinin"

Päätöksen tehtyään Ilkka pelkäsi ensin ystäviensä reaktiota siitä, että miten he asian ottaisivat, kun yksi olisikin nyt selvinpäin. 

– Teemme vuosittain matkan brandytehtaalle 14 kundin kanssa. Minä olin ainoa sillä reissulla, joka oli selvinpäin ja hyvin meni. Silloin tajusin, että pystyn mihin vaan. 

Ilkan vaimo Elina Vainio oli onnellinen miehensä päätöksestä. Pariskunnan arki on muuttunut entistä mukavammaksi, kun korkki meni lopullisesti kiinni. Nykyisin aikaa vietetään Uudellamaalla sijaitsevassa kalastajanmökissä saunan lauteilla. Enää ei tarvitse mennä Alkon kautta kotiin, vaan kotiin voi mennä suoraan. 

– Suhteemme on parantunut. Elina on ollut suurena tukenani, 10 vuotta naimisissa vaimonsa kanssa ollut Ile toteaa. 

Ile muistelee kohtaamista rocklegenda Andy McCoyn kanssa, joka tuli taputtelemaan miestä olkapäälle korkin kiinnilaittamisen myötä. 

– Hän sanoi, että hyvä Ile. Minäkin olen lopettanut heroiinin käytön, Ile naurahtaa. 

"Minä olen helvetin hyvä"

Ilen ansioluettelo musiikkialalla on niin pitkä, ettei sen paperiversiota pystyisi edes kottikärryllä työntämään. Mies on tuottanut yhteensä 200 kulta- ja platinalevyä ja hänen sanoituksiaan on levytetty lähes 1000 kertaa. Ilen käsialaa on kuultu lukuisien legendaaristen suomalaisyhtyeiden ja laulajien kappaleissa, kuten Nylon Beatin, Kari Tapion, Jope Ruonansuun kuin Eino Grönin, lista on loputon. Ilen isä on edesmennyt, legendaarinen laulu- ja lauluntekijä Junnu Vainio

– Olenkin sanonut, että isäni oli mestari, minä olen helvetin hyvä. Haluan näyttää muille esimerkkiä siitä, että jos oma vanhempi on mestari, niin ei kannata itse lannistua, vaan pitää uskaltaa itse tehdä, eikä pelätä muiden varjoa.

Ile aikoo nyt 60-vuotiaana keskittyä musiikin tekemiseen itselle. 

– Olen tehnyt hyvin paljon muille, mutta nyt on aika tehdä itselle. Vanhin artistini, jolle tein musiikkia oli Veikko Lavi, 80-vuotias. Siispä minullakin on ainakin vielä 20 vuotta aikaa, Ile toteaa tyytyväisenä. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja