Dillian Whyten dopingsotkussa yllätyskäänne – Robert Helenius tuurasi kohtalokkain seurauksin

Viime elokuussa dopingkäryn takia jättiottelusta Anthony Joshuaa vastaan vetäytymään joutunut Dillian Whyte on saanut luvan jatkaa nyrkkeilyuraansa.

Whyten dopingnäytteestä löytyi ennen raskaan sarjan uusintakohtaamista epäselvyyksiä, joiden takia Robert Helenius otettiin pikahälytyksellä Joshuan vastustajaksi. Britti-iskijän voittoon päättyneen kamppailun jälkeen myös Heleniuksen dopingnäytteestä löytyi epäselvyyksiä.

Sekä Whyten että Heleniuksen testasi ammattinyrkkeilyssä yleisesti käytetty laboratorio VADA (Voluntary Anti-Doping Association). Heleniuksen kohdalla käry kävi Lontoossa, joten tapaus on edelleen selvitettävänä Maailman antidopingtoimiston Wadan alaisuuteen kuuluvassa Britannian antidopingtoimistossa Ukadissa.

Yhdysvalloissa ennen elokuun ottelua harjoitelleen Whyten tapauksessa VADA:n tekemä löydös meni viranomaisten jatkoselvittelyyn Texasissa. Kamppailu-urheilun ottelulupia osavaltiossa hallinnoiva komissio päätyi tällä viikolla vapauttamaan Whyten kilpailukiellosta.

Sky Sportsin mukaan komissio näki Whyten saaneen kiellettyä ainetta elimistöönsä tahattomasti epäpuhtaan lisäravinteen kautta. Nyrkkeilijä vahvistaa saaneensa puhtaat paperit.

– Tämä on ollut todella rankkaa, koska tiesin olevani syytön, mutta silti en ole voinut sanoa mitään asiasta, Whyte kommentoi.

Tilaisuutta Joshuan lyömiseen vapauttava tuomio ei silti tuo Whytelle takaisin. Se jättää asiasta ristiriitaisen tunteen.

– Olen vihainen ja pettynyt, koska ihmiset eivät anna tässä lajissa tilaisuutta todistaa osaamistasi. Kaikki vain sanovat heti, että ”joo, joo, joo” sen sijaan, että antaisivat sinulle mahdollisuuden, Whyte kritisoi.

– En aio valehdella. Se oli masentavaa ja se särki sydämeni. Kun tiedät olevasi syytön eikä kyse ole mistään paskapuheesta, hän jatkoi.

Whyte kertoo miettineensä päivät ja yöt kielletyn aineen mahdollista aiheuttajaa keksimättä kuitenkaan vedenpitävää teoriaa.

– He testasivat yli 45 tuotetta, joita olin käyttänyt harjoitusleirillä. Lisäravinteet, hammastahnan, sampoon, deodorantin, kaiken. Olen yksityinen henkilö ja minun piti avata koko elämäni tutkinnalle, Whyte kauhistelee.

– Tein sen puhdistaakseni nimeni. Se maksoi paljon ja oli stressaavaa.

Whyte aikoo hakea kokemastaan korvauksia amerikkalaiselta lisäravinteiden valmistajalta. Hän ei toistaiseksi ottanut kantaa, milloin aikoo palata nyrkkeilykehään.

Lue myös:

    Uusimmat