Uutuuskirja paljastaa Robert Heleniuksen leirin reaktiot dopingkohuun: "Ei saatana puhuta tommosia"

Robert Helenius puhuu Anthony Joshuan neljän viikon takaisesta sparripyynnöstä: "Jos olet doupattu, ei pyydetä" 2:27
Robert Helenius puhuu Anthony Joshuan neljän viikon takaisesta sparripyynnöstä: "Jos olet doupattu jätkä, ei sinua pyydetä sellaisiin paikkoihin."

Kirjailija Tuomas Kyrön kirjoittama tuore elämäkerta nyrkkeilijä Robert Heleniuksesta valottaa suomalaisottelijan leirissä tapahtuneita käänteitä alkusyksyn dopingepäselvyyksien aikaan.

Helenius antoi elokuussa Lontoossa Anthony Joshuaa vastaan otellun kamppailun yhteydessä dopingnäytteen, jossa ilmeni promoottoritoimiston mukaan epäselvyyksiä. Aluksi Yle kertoi, että kyseessä oli niin sanottu estrogeeniblokkeri, mutta sittemmin aina on täsmentynyt klomifeeniksi.

Tapauksen jälkiselvittely on yhä kesken. Heleniuksen leiri on ollut niukkasanainen tapauksesta, jossa odotetaan tällä hetkellä Britannian antidopingviranomaisen Ukadin ottamien testien tuloksia.

Tuoreessa elämäkerrassa Nyrkki – kehässä Robert Helenius (WSOY 2023) kirjailija Tuomas Kyrö ehti kirjan viimeistelyvaiheessa ottamaan myös dopingepäselvyydet mukaan tarinaan.

Kyrö nostaa kirjassa esiin Heleniuksen leirin kanssa ennen dopingkohua keväällä 2022 käymänsä keskustelun kielletyistä aineista. Sen yhteydessä Helenius kiisti jyrkästi koskaan käyttäneensä dopingia.

– Kun Suomessa kärähtää, muuttuu sekunnissa sankarista petturiksi, Helenius toteaa viitaten muun muassa Lahden hiihtoskandaaliin vuoden 2001 MM-kisoissa.

Samassa yhteydessä Heleniuksen valmentaja Johan Lindström kertoi tietävänsä, että ammattinyrkkeilyn huipulla muut ottelijat huijaavat. Samalla kaksikko tuo ilmi, että promoottorit myös piilottelevat kalliisti maksamissaan testeissä esiin tulleita käryjä.

– Robert lyö huijarit lattiaan. Mutta silloin meidän on kyettävä tekemään kaikki täydellisesti, Lindström toteaa Kyrölle.

Näistä puheista huolimatta Helenius ja Lindström ovat yhtä mieltä siitä, että dopingin käyttö pitäisi laillistaa. Silloin kaikki olisivat samalla viivalla.

– Paras on aina paras, Helenius sanoo.

– Urheilijoille olisi terveellisempää käyttää lääkärin määräämiä aineita kuin olla käyttämättä, Lindström lisää.

"Me ei olla tehty mitään väärää"

Robert Helenius tilittää dopingvyyhtiään: "Pahin on, että syytetään syytöntä" 3:18
"Pahinta on, että syytetään syytöntä", Robert Helenius tilittää.

Heleniuksen kohdalla pahin pelko kehän ulkopuolella kävi toteen tämän vuoden elokuun 25. päivänä. Silloin nyrkkeilijän manageri Markus Sundman soitti myöhään illalla suojatilleen ja kertoi dopingtestissä ilmenneestä poikkeavasta löydöksestä.

Pelkkä epäilys vilpillisistä keinoista heittää mustan verhon menestyksekkään uran loppuvuosien ylle. Kirjassa kerrotaan hetkestä, jolloin Robert soitti isälleen Karl Heleniukselle.

"Ääni pettää, hän saa sanottua, että jos olisi halunnut käyttää suoritusta edistäviä aineita, niin olisi varmasti ottanut kunnon myrkkyjä. Niitä on tässä lajissa tarjolla, ei tarvitsisi kaukaa etsiä. 'Mutta en helvetti ole käyttänyt mitään kanojen ovulaatiolääkkeitä!' Isä uskoo poikaansa."

Kyrön mukaan Helenius ei lähtenyt kirjan teon yhteydessä syyttämään ketään, vaikka isä Karl epäili sabotaasia. Myös valmentaja Johan Lindström tarjoutuu ottamaan syyt niskoilleen, jos käry vahvistuu.

– Ei saatana puhuta tommosia. Me ei olla tehty mitään väärää. Meidän on oltava muuri. Me olemme toistemme tukena tässä, Helenius sanoo kirjassa.

Klomifeeniksi täsmentyneen poikkeavan löydöksen lähteeksi epäillään kirjassa kananmunia. Ainetta on käytetty esimerkiksi kanojen munimisen lisäämiseen.

Lue myös:

    Uusimmat