Dianan traaginen elämä – lue kaikki sydänten prinsessan vaiheista!

Prinsessa Dianan kuolemasta tuli elokuun 31. päivä kuluneeksi 15 vuotta. Koko maailman lämmöllään valloittanut sydänten prinsessa olisi täyttänyt 51 vuotta heinäkuun ensimmäisenä päivänä vuonna 2012 . AVA kokosi yhteen kattavan paketin prinsessa Dianan elämästä, rakkaudesta ja traagisesta kuolemasta.

Lapsuus ja nuoruus

Diana syntyi 1. heinäkuuta 1961. Hänen isänsä oli jaarli JohnSpencer ja äitinsä FrancesShandKydd. Perhe on kaukaista sukua Yhdistyneen kuningaskunnan kuningasperheelle, ja Spencerien perhe on itsessäänkin eräs saarivaltion vanhimmista ja kuuluisimmista suvuista.

Perhe oli toivonut poikalasta suvun jatkajaksi, ja siksi tyttövauvalle ei ollut edes päätetty nimeä. Esiäidiltä periytyvään Diana-nimeen päätyminen kesti viikon.

Diana vietti lapsuutensa Norfolkissa. Perheen vanhemmat erosivat hänen ollessaan seitsenvuotias. Diana ja hänen kolme sisarustaan, Sarah, Jane ja Charles, jäivät erossa isälleen. Kun Dianan isä sai jaarlin arvonimen, Dianasta tuli Lady Diana.

Diana kävi Riddlesworth Hall -nimistä tyttökoulua ja myöhemmin West Heath Girls' School -koulua Kentissä. Hän ei ollut lahjakas oppilas, mutta osasi soittaa pianoa ja uida sekä sukeltaa erinomaisesti. Diana unelmoi ballerinan urasta ja harrastikin balettia, mutta venähdettyään yli 170 senttiä pitkäksi hän oli liian kookas haaveammattiinsa.

Diana ja Charles kohtaavat

Vuonna 1977 Diana opiskeli lyhyesti sveitsiläisessä Institut Alpin Videmanettessa ja tapasi siellä sattumalta tulevan aviomiehensä prinssi Charlesin. Tuolloin Charlesilla oli vielä sutinaa Dianan siskon Sarahin kanssa. Charles ja Diana alkoivat tapailla kesän 1980 jälkeen, kun pari kohtasi uudelleen juhlissa sussexilaisella maatilalla.

Charles kosi Dianaa 6. helmikuuta 1981, mutta kihlaus pidettiin muutaman viikon ajan salaisuutena. Uutinen tuli julki 24. helmikuuta. Kihlapari esiintyi virallisesti julkisuudessa ensimmäisen kerran, kun he osallistuivat hyväntekeväisyystapahtumaan Goldsmith's Hallissa Lontoossa.

Diana valitsi itselleen 30 000 silloisen punnan arvoisen sormuksen, jossa 14 timanttia ympäröi safiiria. Sormuksen teki erikoiseksi se, ettei se ollut ainutlaatuinen, vaan valittavissa kultasepän kokoelmista.

Vuonna 2010 Dianan poika prinssi William kosi äitinsä sormuksella CatherineMiddletonia, jonka kanssa avioitui vuonna 2011.

Avioituminen Charlesin kanssa

Diana ja Charles avioituivat St. Paulin katedraalissa 29. heinäkuuta 1981, jolloin Dianasta tuli Charlesin ensimmäinen vaimo. Tapahtumaa todistamaan saapui 3500 henkilöä.

Joidenkin lähteiden mukaan häitä seurasi television välityksellä huikeat 750 miljoonaa ihmistä, mutta lukua on vaikeaa vahvistaa. Se sen sijaan on varmaa, että kaksi miljoonaa katsojaa seurasi Dianan juhlasaattuetta. Paikalla oli 4000 poliisia ja yli 2000 armeijan virkamiestä.

Dianan puvussa oli 7,6 metrin laahus, ja se oli valmistettu silkkitaftista ja koristeltu pitsillä. Asuun oli ommeltu 10 000 helmeä. Puvun hinnaksi tuli 9000 puntaa. Päässään Dianalla oli Spencerin perheen perintökalleutena tunnettu tiara, joka hänen veljensä sanojen mukaan aiheutti tuoreelle morsiamelle päänsäryn.

Häiden jälkeen illallista nautittiin Buckinghamin palatsissa. Paikalla oli 120 vierasta. Dianalla ja Charlesilla oli 27 hääkakkua, joista virallisinta oli tehty varmuuden vuoksi kaksi kappaletta, mikäli toinen vaurioituisi kuljetuksessa. Koska pääkakku selvisi perille vahingoittumattomana, varakakku jaettiin leipomotyöntekijöille. Heistä jokainen sai kaksi kakkupalaa: yhden itselleen, yhden äidilleen.

Diana ja Charles viettivät kuherruskuukautta risteillen Välimerellä.

"Sydänten prinsessa"

Diana oli hyvin epätavallinen kuningasperheen jäsen, sillä hän näytti tunteensa avoimesti. Hän kosketti ihmisiä paitsi henkisesti, myös fyysisesti tervehtimällä niitä, jotka olivat saapuneet paikalle seuraamaan prinsessan julkisia esiintymisiä. Diana myös pukeutui huomattavan paljon epämuodollisemmin kuin muut kuningasperheen jäsenet.

Diana oli paitsi mukana useissa hyväntekeväisyysprojekteissa, myös kätteli tai halaili tapaamiaan sairaita. Hän oli kuninkaallisista ensimmäinen, joka otti kontaktia AIDSia sairastaviin ihmisiin, kosketti tai halasi heitä. Tämä oli etenkin kuninkaalliselle ennenkuulumatonta 1980–1990-luvuilla, kun HIVistä ja AIDSista ja taudin tarttumisesta vielä liikkui kaikenlaisia huhuja.

Kuningatar ei katsellut Dianan toimia hyvällä. Dianan ja kuningatar Elisabethll:n välit olivat muutenkin alusta asti viileät. Kaksikko säilytti etäiset välinsä Dianan ja Charlesin eroon asti.

Kuningattaren lehdistösihteeri Dickie Arbiter muistaa, miten Diana havaitsi erään vanhemman asukkaan itkevän vieraillessaan sokeille tarkoitetussa kodissa.

– Hän kysyi, mikä on hätänä, ja mies vastasi, ettei näe Dianaa. Diana otti hänen kätensä ja asetti sen kasvoilleen, Arbiter muisteli time.comille.

Diana oli hieman ennen kuolemaansa mukana myös kampanjoinnissa maamiinojen kieltämiseksi. Hän vieraili Angolassa 1997, jolloin hänet myös kuvattiin asianmukaisissa varusteissa miinavaroituskylttien keskellä. Diana tapasi maamiinojen uhreiksi joutuneita lapsia.

Kaikki tämä toi prinsessan lähemmäksi kanssa ja teki hänestä "sydänten prinsessan".

Omistautunut äiti

Dianan ja Charlesin esikoispoika prinssi William, William Arthur Philip Louis, syntyi 21. kesäkuuta 1982. Raskauden alussa Diana putosi portaissa ja kuninkaallinen gynekologi kutsuttiin tarkastamaan tilanne. Äidille tai sikiölle ei kuitenkaan koitunut tapauksesta haittaa.

Williamin synnyttyä Diana vei tämän mukanaan ensimmäiselle edustusmatkalleen Australiaan. Media tuomitsi Dianan päätöksen matkustaa pienen vauvan kanssa.

Williamin pikkuveli Harry, Henry Charles Albert David, saapui maailmaan 15. syyskuuta 1984. Diana tiesi odottavansa toista poikaa, muttei paljastanut tietoa kenellekään – ei edes Charlesille.

Diana oli omistautunut äiti, joka uhrautui poikiensa vuoksi ja teki rohkeita päätöksiä. Hän valitsi itse prinssien nimet, koulut ja vaatteet. Diana valitsi jopa poikien lastenhoitajan, vaikka kuningasperheellä olisi ollut tarjota oma lastenhoitaja. Diana myös vei poikansa kouluun niin usein kuin pystyi ja järjesteli muutkin menonsa prinssien elämään sopivaksi.

Unelmien liitto hajoaa

Vaikka Dianan ja Charlesin liitto vaikutti unelmien rakkaustarinalta, kaikki ei ollut hyvin. Charlesin huhuttiin tapailevan Camilla Parker-Bowlesia, naista, jonka kanssa hän oli seurustellut 1970-luvulla.

Suhteesta huhuttiin jo ennen häitä, mutta salainen rakkaus tuli julki vuoden 1989 intiimissä puhelinkeskustelussa, jossa rakastavaiset juttelivat. Puhelun aikana Charlesin kerrotaan muun muassa sanoneen, että hän haluaa muuttaa asumaan Camillan housuihin.

Puhelu nauhoitettiin salaa ja julkaistiin eri medioissa. Skandaalista käytettiin nimeä Camillagate scandal.

Vuonna 1992 Diana kuvattiin yksin ikuisen romanttisen rakkauden symbolina pidetyn Taj Mahalin edessä. Kuvasta tuli Dianan yksinäisyyden symboli ja se sai kansan sympatiat häntä kohtaan kasvamaan entisestään. Sympatiat Camillaa kohtaan sen sijaan olivat vähissä. Dianan huhuttiin myös deittailevan entistä ratsastuksenopettajaansa, JamesHewittiä.

Diana ja Charles erosivat vuonna 1992, ja erosta tuli virallinen vuonna 1996. Charles tunnusti salasuhteen julkisesti vuonna 1994. Vuonna 1995 Diana puolestaan kertoi haastattelussa tuntemuksistaan Charlesin uskottomuuteen liittyen ja paljasti vaikeiden aikojen aiheuttaneen hänelle rajuja bulimian oireita. BBC:n haastattelussa Diana totesi, että hänen avioliitossaan Charlesin kanssa oli aina ollut osallisena kolme ihmistä.

Uusi rakkaus

Heinäkuussa 1997 eronnut Diana lomaili egyptiläisen Mohammed al Fayedin kotona Ranskassa. Samana kesänä hän alkoi tapailla Mohammedin poikaa Dodia. Suhteesta syntyi jälleen uusi mediamylläkkä, koska Diana oli kuninkaallinen ja Dodi muslimi.

Traaginen yö Pariisissa

Diana kuoli 31. elokuuta 1997 36-vuotiaana Pariisissa, kun häntä ja Dodi Fayedia kuljettanut auto kolaroi Pont de l'Alman tunnelissa.

Diana ja Dodi halusivat poistua pariisilaisesta hotelli Ritzistä paparazzien häiritsemättä. Tyhjä auto oli lähetetty hämäämään lehdistöä ennen varsinaista lähtöä, ja pari poistui itse takaovesta. Hotellin ulkopuolella parveilleet kuvaajat pääsivät kuitenkin kaksikon jäljille.

Mercedes-Benz W140 -auton kuljettaja HenriPaul kiihdytti pakoon kuvaajia, mutta menetti auton hallinnan, jolloin se osui sadan kilometrin tuntivauhdissa pilariin ja Pont de l'Alman tunnelin seinään. Vaikka virallisen rikostutkinnan seurauksena kolarin syyksi selvisi, että kuljettaja Henri Paul oli juonut alkoholia, paparazzeja pidettiin pitkään kolarin aiheuttajina.

Eräät salaliittoteoreetikot myös uskovat, että Dianan kuolema oli järjestetty. Vuonna 2003 Daily Mirror -sanomalehti julkaisi Dianan kirjoittaman kirjeen, jossa hän kymmenen kuukautta ennen kuolemaansa ilmaisi pelkonsa siitä, että joku yrittää tappaa hänet käpälöimällä hänen autonsa jarruja.

Miljoonien kaipaama prinsessa

Diana haudattiin 6. syyskuuta 1997 Northamptonshireen. Virallinen hautajaistilaisuus pidettiin Westminster Abbeyssa ja se televisioitiin 185 maahan. Hautajaisia seurasi 2,5 miljardia katsojaa.

Dianaa suri hautajaistilaisuudessa noin kolme miljoonaa paikallaolijaa. Kymmenet tuhannet surijat jättivät miljoonia kukkakimppuja ja muita muistoja Dianan kotina toimineen Kensington Palacen ulkopuolelle.

Muusikko EltonJohn uudelleenkirjoitti vuoden 1973 hitin Candle in the Wind Dianan muistoksi ja esitti sen hautajaisissa. Recording Industry Association of American mukaan levytetty versio kappaleesta on maailman parhaiten myynyt sinkku, ja sen tuotot menivät Dianan nimeä kantavalle hyväntekeväisyyssäätiölle.

Myöhemmin 6. syyskuuta Diana laskettiin haudan lepoon vain prinssi Charlesin, Williamin ja Harryn sekä Dianan sisarusten, parhaan ystävän ja äidin läsnä ollessa.

Diana haudattiin mustassa CatherineWalkerin suunnittelemassa mekossa, jonka hän oli tilannut viikkoja aiemmin. Kädessään Dianalla oli rukousnauha, jonka hän sai lahjaksi ÄitiTeresalta.


Teksti: Maria Aarnio

Lähteet: Princess-diana.com, Wikipedia, Time.com, Slate.com

Kuvat: Getty Images, Splash, AOP

Lue myös:

    Uusimmat