Diabeetikko tarvitsi insuliinia lentokoneessa – insinööri tuli apuun: "Jopa insinöörit voivat pelastaa henkiä"

8:45

Karttikeya Mangalam kirjoitti kuvauksen siitä, miten onnistui auttamaan diabeteksesta kärsivää miestä lentokoneessa.

Et ehkä aavistakaan, että sairastat tyypin 2 diabetesta! Video kertoo, miten diabetes on yhä useampien ja nuorempien vitsaus.

Karttikeya Mangalam kirjoitti lähes uskomattoman kuvauksen tilanteesta, jonka kertoo sattuneen lennolla Genevestä New Delhiin. Mies otsikoi tarinansa sanoilla "jopa insinöörit voivat pelastaa henkiä".

Muun muassa Mangalamin oppilaitos jakoi tarinan sosiaalisessa mediassa.

Diabetesta sairastava mies unohti lääkepumppunsa

Kaikki alkoi, kun lennolla Thomas-niminen mies havaitsi, että oli unohtanut insuliinia annostelevan pumppunsa lentokentän turvatarkastuksessa käytettyyn koriin. Thomas kärsi ykköstyypin diabeteksesta, ja hän olisi tarvinnut lääkettään, muttei voinut ottaa sitä.

Insuliinia voi annostella pumpulla tai kynällä. Osa insuliinikynistä on esitäytettyjä; osaan insuliini asetetaan itse. Insuliinipumppu puolestaan on laite, joka annostelee insuliinia kehoon kanyylin läpi.

Insuliinikynä ei toiminutkaan

Kun Thomasin tila alkoi huonontua, lentohenkilökunta kysyi, oliko paikalla lääkäriä. Thomasin onneksi sellainen löytyi, eikä tässä vielä kaikki: kyseisellä lääkärillä oli itselläänkin diabetes, joten hänellä oli mukanaan omat lääketarpeensa. Hänen insuliininsa oli kuitenkin toimintatavaltaan erilaista, eikä se auttanut Thomasia.

Lääkäri yritti seuraavaksi käyttää Thomasin insuliiniampulleja omassa insuliinikynässään, mutta kynä ei toiminutkaan.

Jos kuva ei näy, katso se täällä.

Thomas meni jatkuvasti huonompaan kuntoon. Lääkäri pyysi konetta tekemään hätälaskun.

Silloin insinööriksi opiskeleva Mangalam päätti tulla avuksi. 

"Tajusin, että kynästä puuttui jousi"

Mangalam tutki lääkärin käyttämää insuliinikynää ja tajusi, että voisi yrittää korjata sen. Hän pyysi lentohenkilökunnalta pääsyä koneen langattomaan verkkoon, etsi netistä kynän manuaalin ja avasi kynän.

– Tajusin, että jostain syystä kynässä oli vain 12 osaa, vaikka kaavio näytti selvästi 13 eri osaa. Kun tarkistin asian uudelleen, tajusin, että kynästä puuttui jousi, joka oli välttämätön, Mangalam kuvailee.

Hän etsi kadonnutta jousta koneessa Thomasin paikan lähistöltä, muttei onnistunut löytämään sitä.

Mangalam ei mennyt paniikkiin; sen sijaan hän pyysi muilta matkustajilta kuulakärkikyniä, joissa usein on samanlainen jousi. Miehelle löytyi minuuteissa 4–5 kynää, ja niiden joukosta löytyi sopiva jousi.

– Kokosin kynän nopeasti uudelleen ja annoin sen lääkärille. Hän sääti annostuksen, vaihtoi neulan ja antoi oikean määrän Thomasin insuliinia. Noin 15 minuutissa Thomasin verensokeri lakkasi kohoamasta ja alkoi laskea, Mangalam kuvailee.

"Ambulanssin paareilla hän kiitteli minua"

Thomas tuli tajuihinsa ja hätälaskulta vältyttiin. Määränpäässä Mangalam oli apuna, kun Thomas vietiin sairaalaan tarkistettavaksi.

– Ambulanssin paareilla hän kiitteli minua kovasti ja pyysi minua tulenmaan vierailulle Amsterdamiin, missä hän omistaa ravintolan ja panimon. Varmaan saan niin paljon ilmaista ruokaa ja olutta kuin haluan, kun menen sinne, Mangalam heittää.

Hän kertoo tapauksen opettaneen, että myös perustaidot ovat insinöörille hyvin tärkeitä.

Ndtv-sivusto pyysi Thomasia hoitaneelta sairaalalta kommenttia, muttei ole vielä saanut sitä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja