Diabeetikko kertoo: Antti Heikkilän ohjeilla eroon lääkkeistä kahdessa viikossa!

Rami Salminen on löytänyt kokonaan uuden elämäntavan, josta ei ole paluuta entiseen. Lääkäri Antti Heikkilän suosittelema vähähiilihydraattinen dieetti vaikutti ratkaisevasti paitsi diabetekseen myös koko terveyteen.

Rami Salminen sattui avaamaan television viime lokakuussa juuri oikeana hetkenä. Studio55.fi-ohjelman vakiovieras, lääkäri Antti Heikkilä, kertoi parhaillaan suorassa lähetyksessä, miten diabetesta voidaan hoitaa ruokavaliolla.

Rami, kakkostyypin diabeetikko, pysähtyi niille sijoilleen. Kukaan ei ollut aiemmin maininnut vähähiilihydraattisen ruokavalion positiivisesta vaikutuksesta tautiin.

− Ohjelman innoittamana kävin ostamassa Heikkilän Diabeteksen hoito ruokavaliolla -kirjan. Kun luin sen läpi, tajusin, että tämä on selvää pässinlihaa. Siirryin 11. lokakuuta 2010 vähähiilihydraattiseen ruokavalioon, Rami muistaa yhä päiväntarkasti.

Diagnoosia edelsi sairastelukierre

Ramin diabetesdiagnoosi oli suhteellisen tuore: taudinkuva oli paljastunut saman vuoden toukokuussa.

Diagnoosia edelsi oireiden rypäs, joiden merkityksen Rami tunnistaa jälkeenpäin. Normaalisti terve mies alkoi sairastella tammikuusta 2010 eteenpäin tauotta.

− Oli nuhaa, flunssaa ja korvatulehdusta. Akillesjänne oli tiukkana, ja olin jatkuvasti väsynyt, Rami kertaa.

Verikokeissa kävi ilmi, että potilaan sokeriarvot huitelivat taivaissa. Diagnoosi oli ikävä yllätys, joskaan ei täysin vieras; myös oma isä sairastaa samaa tautia.

− Siitä päivästä alkaen aloin syödä pillereitä aamuin illoin, kuten lääkärit niitä yleensä tuppaavat, eivätkä kerro, että tätä voisi hoitaa toisellakin tavalla.

Hyvästi lääkkeet

Kesä kului ihmetellessä uutta elämäntilannetta ja virallisen tahon suosittelemaa ruokavaliota noudattaessa.

Heikkilän oppeihin tutustuttuaan Rami teki kerrasta täyskäännöksen. Hän alkoi toteuttaa lääkärin oppeja pilkuntarkasti.

− Kirjassahan sanotaan, että lääkkeet voi heittää roskiin. Ajattelin, että kokeillaan. Vedetään kirjan oppien mukaan rankasti.

Rami oli ehtinyt syödä vähähiilihydraattisen ruokavalion mukaisesti kaksi viikkoa, kun hän teki ratkaisevan vedon: jätti diabeteslääkkeet omatoimisesti täysin pois.

− Lääkäriltäni en kysynyt mitään. Olihan se radikaali veto, mutta en epäillyt sekuntiakaan, Rami toteaa rauhallisesti.

Luottamus palkittiin, kun diabeetikolle ratkaisevat veren sokeriarvot alkoivat laskea tasaisen varmasti. Lokakuun lopussa Rami kertoi omalle lääkärilleen toimistaan.

− Hän katsoi hoomoilasena, oli äimistynyt meikäläisen tuloksista. Sitten hän sanoi, että jaaha, homma selvä, ja alkoi tukea minua, Rami kiittää.

Täynnä energiaa

Joulukuuhun mennessä Ramin veren paastoarvot (fP-Gluk) olivat painuneet roimasti alas 5,2 mmol/l:n tuntumaan. Muutos tuntui koko kropassa.

− Minulle tuli mieletön energiataso. Söin vain aamupalan, lounaan ja illallisen. Välissä ei ollut nälkä, eikä jäänyt tarvetta välipaloille.

Vähähiilihydraattisen ruokavalion oheisvaikutuksena painolla on taipumus laskea; näin myös Ramin kohdalla.

− Pudotin elokuusta joulukuuhun kymmenen kiloa. Veikkaan, että paino menisi vieläkin alemmas. Enää en kuitenkaan halua laihtua, ettei tuuli vie mennessään, 86−88 kilon välille asettunut mies naureskelee.

Kiivas loppuvuosi

Ramin täyskäännös onnistui suhteellisen vähällä vaivalla − siitäkin huolimatta, että elämäntilanne oli muutoshetkellä kiivas.

Mies perheineen oli elokuussa muuttamassa Kiinaan. Siirtyminen toiselle puolelle maailmaa venyi lopulta joulukuuhun, mutta käytännössä Rami matkusti maiden välillä koko loppuvuoden. Kesäkuussa perheeseen syntyi myös toinen lapsi.

− Elokuusta joulukuuhun liikuntaharrastukset tipahtivat nolliin. En yksinkertaisesti ehtinyt, vaikka energiaa oli hyvin paljon koko ajan.

Nyt kiireet ovat takanapäin, ja aikaa liikuntaan on riittävästi. Langan päässä toisella puolella maailmaa myhäilee tyytyväinen mies. Entinen diabeetikko, jonka verensokeriarvot ovat huippukunnossa.

− Pitkäaikainen verensokerini on tippunut 8,3:sta 5,26 prosenttiin ja lyhytaikainen 5,03 prosenttiin.

Elämäntapa jatkuu Kiinasta käsin

Vähähiilihydraattisen ruokavalion noudattaminen sujuu myös Kiinasta käsin. Työpaikalleen Rami ottaa omat eväät mukaan. Ainoa haaste on ravintolasyöminen, jossa aterioihin lisätään kasvisöljyä.

− Yritän välttää kastikkeita, mutta ei pieni määrä mitään tapa. Hiilihydraattejakin pitää saada, kunhan ei vedä naamaansa täyteen, Rami muistuttaa.

− Ei minulla ole mitään valittamista. Aamupalaksi jos en saa pekonia ja kananmunia, tulee päivällä tunne, että miten tämä päivä käynnistyy.

Tuorein onnistumisen elämys on maaliskuulta, jolloin Rami kävi mittauttamassa vitamiiniarvonsa. Kaikki olivat mallikkaasti raja-arvojen oikealla puolella.

− Kiitän Studio55.fi-ohjelmaa ja erityisesti Antti Heikkilää. Elämä jatkuu taas normaalisti, ilman lääkkeitä!

Kuvat: Rami Salminen ja Colourbox.com

Studio55.fi/Jenni Kokkonen


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme Studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja